kaag rutte lachen

Nationale ombudsman woedend op kabinet: "Dikke onvoldoende"

Politiekjan 02 2023, 8:00
De nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, is woedend op het kabinet en geeft de overheid een "dikke onvoldoende". Volgens Van Zutphen heeft de overheid gefaald en houdt ze zich niet aan hun beloften. Hij is verontrust over het feit dat de overheid steeds weer dezelfde fouten blijft maken, en dat het hen blijkbaar niets uitmaakt. Dit leidt ertoe dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de overheid.
Van Zutphen begrijpt de frustratie van de mensen volkomen, gezien de ellende die de overheid heeft veroorzaakt. Volgens hem ervaren mensen dat de overheid tegenover hen staat in plaats van naast hen, wat een slechte ontwikkeling is. Wanneer Van Zutphen wordt gevraagd of hij de politiek - de Tweede Kamer en het kabinet - vertrouwt, geeft hij aan geneigd te zijn om van niet te zeggen.
"Ze hebben gefaald en komen hun beloften gewoon niet na," aldus Van Zutphen. "Ik begrijp het dan ook volledig dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de overheid. Snap ik ook na alle ellende die ze heeft veroorzaakt. Ze ervaren dat de overheid echt tegenover hen zit in plaats van naast hen. Het is een slechte ontwikkeling."
Van Zutphen is zelfs zo verontrust over de situatie dat hij zich afvraagt waarom hij door het parlement is aangesteld als zijn ideeën toch niet worden opgepakt. Hij voelt zich soms moedeloos en vraagt zich af waarom het parlement hem om advies vraagt als er toch niets wordt gedaan met zijn aanbevelingen. Hij merkt weinig van de beloofde nieuwe bestuurscultuur.
"Het is wel stuitend dat je soms ieder jaar hetzelfde verhaal moet houden. Je ondervindt dan weer veel sympathie en een luisterend oor en denkt: nu worden er eindelijk wel spijkers met koppen geslagen. Maar als je een jaar later weer hetzelfde riedeltje moet houden omdat er niets is gebeurd," zegt hij.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De woorden van Van Zutphen zijn zeer veelzeggend en tonen aan dat er serieuze problemen zijn met de manier waarop de overheid zich gedraagt. Het is belangrijk dat de overheid zich bewust is van deze problemen en er alles aan doet om ze op te lossen, zodat het vertrouwen van de mensen in de overheid kan worden hersteld. Alleen op deze manier kan de overheid haar beloften nakomen en het vertrouwen van de mensen terugwinnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten