shutterstock 1937646103

OM-baas Gerrit van der Burg's verontrustende bekentenis: OM-teleurstelling na vrijspraak De Mos

Binnenlandapr 24 2023, 12:00
In een schokkende vertoning van incompetentie en onvermogen geeft OM-topman Gerrit van der Burg toe dat de teleurstelling bij het Openbaar Ministerie (OM) "groot" is na de vrijspraak van Richard de Mos, voormalig Haagse wethouder. Het is zowel verbijsterend als onthullend dat Van der Burg het nodig acht om zijn teleurstelling openlijk te uiten in plaats van te reflecteren op het falen van zijn organisatie.
Het is ronduit schandalig dat Van der Burg de frustraties en woede van De Mos en de andere verdachten als "invoelbaar" bestempelde bij WNL op Zondag. Dit soort uitspraken doet afbreuk aan de integriteit van het OM en onderstreept enkel het gebrek aan empathie en inzicht bij de leiding van deze organisatie. Het is de plicht van het OM om rechtvaardig en zorgvuldig te handelen; in plaats daarvan heeft het OM het leven van De Mos en de andere verdachten op zijn kop gezet met beschuldigingen die uiteindelijk ongegrond bleken te zijn.
Van der Burg beweert dat de rechtbank "180 graden anders" denkt over de feiten en de vertaling ervan in strafbare feiten dan het OM. Deze uitspraak suggereert dat er een diepgaand verschil in interpretatie is tussen het OM en de rechtbank, en roept serieuze vragen op over de kwaliteit van het OM's onderzoek en de daaruit voortvloeiende aanklachten.
In plaats van het accepteren van de uitspraak en het nemen van verantwoordelijkheid voor het falen van het OM, blijft Van der Burg hardnekkig twijfelen en overweegt hij een hoger beroep. Hij beweert dat het OM "niet blind en doof" is voor signalen uit de samenleving, maar deze uitspraak komt over als niets meer dan holle retoriek, gezien het feit dat het OM blijkbaar niet in staat is geweest om een overtuigende zaak op te bouwen tegen De Mos.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Het is hoog tijd dat Gerrit van der Burg zijn positie als topman van het OM heroverweegt. Zijn gebrek aan inzicht, empathie en verantwoordelijkheidsgevoel heeft geleid tot een onvergeeflijke beproeving voor Richard de Mos en de andere verdachten. De grote teleurstelling is niet de vrijspraak van De Mos - die is niet meer dan terecht - maar de incompetentie van het Openbaar Ministerie onder leiding van Van der Burg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten