26462499014 2e3baaff93 c

Politieke doodzonde! Aboutaleb hield rapport achter over coronahandhaving

Binnenlandjun 16 2022, 12:16
De burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb heeft in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen een rapport over de coronahandhaving achter gehouden. Dit een politieke doodzonde. Normaal gesproken is dit een motie van wantrouwen waard met als gevolg dat een bestuurder kan vertrekken.
Het was geen nietszeggend rapport. In het rapport staat dat de gemeente Rotterdam de wet heeft overtreden bij het filmen van corona-overtreders. Tijdens de lockdown in 2020 heeft Rotterdam camera-auto's ingezet, om te controleren of iedereen zich houdt aan het samenscholingsverbod en de afstandsregel. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft als toezichthouder op de privacy onderzoek gedaan naar het gebruik van de camerawagens en heeft vastgesteld dat dit in strijd is met de privacywet. Mensen mogen vanwege privacy redenen nooit herkenbaar in beeld komen. Dit verbod wordt alleen opgeheven als er sprake is van een misdrijf.
Uit interne politiemails blijkt dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb een onderzoek over de handhaving van de coronaregels bewust uit de publiciteit heeft gehouden. De voormalige hoogste privacyfunctionaris van de politie, Ben van Hoek, bevestigt dit aan het NRC. Volgens hem wilde Aboutaleb de publicatie van het onwelgevallige rapport "over de verkiezingen heen" tillen. Dit is opgetekend in een verslag per mail van het driehoeksoverleg over de publicatie van het rapport. Het NRC heeft een WOB-verzoek ingediend om dit verslag boven water te krijgen. Dit verslag is door de politie achtergehouden bij het WOB-verzoek. Volgens de Rotterdamse politie is dat een "onjuiste afweging". Ze schuiven de schuld af op "de medewerker die het WOB-verzoek in behandeling heeft genomen". Dit is natuurlijk een hele rare gang van zaken daarom heeft DDS aan de PVV, BVNL en FVD gevraagd wat zij hiervan vinden.
Fleur Agema: ''Onvoldoende oog voor democratische verhoudingen''
Namens de PVV reageert Fleur Agema op deze onthulling van het NRC: ''Veel van onze bestuurders hebben onvoldoende oog voor democratische verhoudingen en hollen de democratie daarmee uit. Zeer kwalijk.'' Aboutaleb laat hiermee zien dat zijn houdbaarheidsdatum in zicht komt. Dat is ook niet gek Aboutaleb is al sinds 2009 de burgemeester van Rotterdam. Dan kan men de democratische verhoudingen uit het oog verliezen.
Wybren van Haga: ''De Zonnekoning Aboutaleb waant zich net als premier Rutte onaantastbaar''
Wybren van Haga (BVNL) gaat er hard in en wil een spoeddebat over de onthullingen van de klokkenluider. “Ontluisterend dat een onderzoek, waaruit bleek dat Rotterdam de wet had overtreden bij het filmen van corona-overtreders, willens en wetens buiten de publiciteit is gehouden door Zonnekoning Aboutaleb. Na 13 jaar op het burgemeesterspluche waant dit heerschap zich net zo onaantastbaar als premier Rutte en heeft hij zich de Rutte-doctrine ook volledig eigen gemaakt. De positie van Aboutaleb lijkt onhoudbaar, ik wens de Rotterdamse raad dan ook veel wijsheid en doorzettingsvermogen toe”, aldus Wybren van Haga.
FVD heeft nog niet gereageerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten