36386351705 d69cf149b5 c

Rehabilitatie voor Dutchbat

Politiekjun 16 2022, 11:03
Zaterdag is er een bijeenkomst van defensie waar premier Rutte, minister Ollongren (Defensie) en Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim officieel erkennen dat de eenheid fout is behandeld. Veel veteranen zijn blij dat zij deze erkenning gaan krijgen. Beter laat dan nooit!
Dutchbat was een Nederlandse infanteriebataljon, dat onder commando van de Verenigde Naties deel uitmaakte van de UNPROFOR-vredesmacht van de Verenigde Naties in onder meer Bosnië. Bij de naam Bosnië gaat er waarschijnlijk een lampje branden. In Srebrenica ging het gruwelijk mis toen Dutchbat geen luchtsteun kreeg. Daardoor kon er genocide plaatsvinden op Bosnische moslims. 
De bewering dat Dutchbat geen schot heeft gelost om de genocide van Bosnische Serviërs op Bosnische moslims te voorkomen blijkt niet waar. Uit een rapport van het NIOD blijkt dat Dutchbat wel degelijk alles in het werk heeft gesteld om de opmars van de Bosnische Serviërs tegen te houden. Door gericht te schieten heeft Dutchbat drieduizend man anderhalve dag tegengehouden. Toen kreeg Dutchbat te horen dat zij op last van de VN alleen nog over de hoofden heen mochten schieten. Daarmee was het gedaan met de blocking positions.
Deze uitkomst kwam aan het licht na een uitgebreide reconstructie door het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Het ministerie van Defensie en de Nederlandse politiek hebben daarna gefaald om dit scheve beeld recht te zetten. Dit kwam naar voren na een uitgebreid onderzoek van de door toenmalig defensieminister Bijleveld ingestelde commissie-Borstlap. Deze commissie heeft geconstateerd dat dit scheve beeld veel Dutchbatters hoog zit. Kabinet Rutte III heeft dit ook erkent. Daarom gaat Rutte IV zaterdag publiekelijk door het stof om dit beeld op te poetsen. Het is goed dat Dutchbat van alle blaam wordt gezuiverd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten