9466177234 fd88b16ee3 c

Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag) stelt kritische vragen over brandveiligheid Binnenhof

Binnenlandfeb 16 2023, 13:00
Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag heeft vragen gesteld over de brandveiligheid van het Binnenhof. De partij maakt zich zorgen over de veiligheid van mensen die er werken en de mogelijkheid dat een brand in het historische complex niet meer te blussen is. Premier Rutte wil niet vertrekken uit zijn torentje en de gemeente faciliteert dit. Hierdoor wordt de veiligheid van mensen in gevaar gebracht, aldus de partij.
De brandweer heeft aangegeven dat de maatregelen die zijn genomen om de brandveiligheid te verbeteren onvoldoende zijn en dat een brand eenvoudig kan leiden tot een onbeheersbare situatie. Hart voor Den Haag vraagt het college om een reactie op deze waarschuwing. De partij vraagt zich af hoe het college kan verantwoorden dat er nog gewerkt wordt op het Binnenhof, terwijl de brandveiligheid niet op orde is en een brand levensgevaarlijk kan zijn.
Aanvankelijk mocht het Binnenhof tot juni 2022 gebruikt worden vanwege de brandveiligheidseisen waar het niet aan voldeed. Hart voor Den Haag vraagt het college wat er aan deze situatie gewijzigd is waardoor er nu langer gebruik van gemaakt mag worden.
Het ministerie van Algemene Zaken (AZ) wil van geen wijken weten en heeft aangegeven dat er geen andere plek is waar de vertrouwelijke stukken ondergebracht kunnen worden. Volgens de gemeente is het daarom van nationaal belang dat premier Rutte nog tot 31 juli 2024 in zijn torentje kan blijven zitten. Hart voor Den Haag vindt deze stellingname discutabel en vraagt het college hoe geloofwaardig zij dit vinden. De partij vraagt zich af of het college deze beslissing ook genomen zou hebben bij een willekeurige andere instantie of burger.
Hart voor Den Haag stelt verder dat de raad hier niet mee heeft ingestemd en geen risico kan dragen voor een onveilige situatie die kan leiden tot een onbeheersbare brand. De partij vraagt het college waarom zij dit risico wel willen dragen en of de raad ooit eerder op dit risico gewezen is.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Tot slot vraagt Hart voor Den Haag welke adviezen er de afgelopen jaren gegeven zijn ten aanzien van de brandveiligheid en of deze eventueel vertrouwelijk ingezien kunnen worden. Ook wil de partij weten of het college bereid is om de veiligheid voorop te stellen en de verlenging van 1,5 jaar terug te draaien en in samenspraak met het Rijksvastgoedbedrijf zo spoedig mogelijk met een alternatieve locatie te komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten