rutte 800x449

VVD saboteert RTL-verkiezingsdebat vanwege mogelijke deelname BBB en JA21: Verkiezingsdebat compleet afgelast

Politiekfeb 16 2023, 12:00
Dit jaar zal het traditionele verkiezingsdebat van RTL niet plaatsvinden. Het is niet gelukt om overeenstemming te bereiken over het tijdstip en de onderwerpen tussen de zender en de partijen. Er was nog een poging gedaan om het debat in de talkshow van Jinek te organiseren, maar die mislukte ook.
RTL had oorspronkelijk de zes grootste partijen uit de Tweede Kamer uitgenodigd voor een debat over twee weken, ruim twee weken voor de verkiezingen van de Provinciale Staten op 15 maart. Dit tijdstip was echter niet naar ieders wens. De alternatieve oplossing was om het debat in de show van Eva Jinek te voeren, maar ook daar konden de partijen het niet eens worden over de uitnodigingen.
De redactie van Jinek wilde ook Caroline van der Plas (BBB) en Joost Eerdmans (JA21) bij het debat betrekken, en het CDA laten afvallen. Dit stuitte op verzet bij de mede-regeringspartij VVD, die niet wilde deelnemen aan een debat met JA21 en BBB omdat deze partijen op dit moment te weinig zetels hebben. Hoewel de VVD ontkent betrokken te zijn bij het afblazen van het RTL-debat, is er wel in de wandelgangen gezegd dat zij geen debat willen met JA21 en BBB vanwege hun lage aantal zetels.
Of zou het er misschien mee te maken hebben dat de VVD liever vast houdt aan het CDA? De VVD moet er natuurlijk niet aan denken om het CDA in te ruilen voor BBB maar gezien de meest recente peilingen is die kans wel erg aanwezig. Ondanks dat er met JA21 en BBB een mogelijkheid ligt voor de VVD om in veel provincies over rechts te gaan regeren lijkt het er op dat ze toch liever vast houden aan de ‘linkse wolk’, D66 en het CDA. Regeren over rechts samen met JA21 is een utopie.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten