shutterstock 1252481464

Dalende huizenprijzen bieden weinig verbetering voor starters: slechts 3,4% kan koopwoning betalen

Binnenlandfeb 16 2023, 14:00
Ondanks de dalende huizenprijzen hebben starters het nog steeds moeilijk op de woningmarkt. Uit cijfers van Calcasa blijkt dat een gemiddelde alleenverdienende starter slechts 3,4 procent van de koopwoningen in Nederland kan financieren. Voor tweeverdienende starters is het beeld iets gunstiger, met ongeveer veertig procent van de woningen binnen bereik. De verschillen tussen regio's zijn echter groot. In bijna de helft van de Nederlandse gemeenten komt een starter in aanmerking voor minder dan 1 procent van de koopwoningen.
De prijzen zijn de afgelopen vijf jaar veel harder gestegen dan de inkomens en de rentes in het begin zijn gedaald. Dit treft met name jonge woningkopers hard vanwege de grote vraag naar woningen in de lagere prijsklasse. Starters die op zoek zijn naar een woning onder de twee ton doen er goed aan om de provincies Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant te mijden. Starters die zoeken in Friesland, Groningen, Zeeland of Limburg hebben meer kans.
Voor gezamenlijke huizenkopers is de situatie beter omdat zij met gemiddeld een hypotheek rond 360.000 euro bijna veertig procent van de huizen in Nederland kunnen financieren. De eenmalige vrije schenking van 100.000 euro heeft ervoor gezorgd dat sommige starters toch nog in aanmerking komen voor bijna een kwart van de Nederlandse koopwoningen. Toch zal de positie van starters niet significant verbeteren door de dalende huizenprijzen.
Ook de hoge aantallen vluchtelingen die ons land binnenkomen helpen niet als het gaat om het vinden van betaalbare woningen. Uiteraard worden statushouders niet geplaatst in koopwoningen maar jongeren die aanspraak maken op een sociale huur woning hebben ook niets in de melk te brokkelen en mogen zij in veel steden minimaal 10 jaar wachten op een degelijke huurwoning.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten