Stikstofoverschot in landbouw op laagste niveau sinds 2014: een positief teken voor de boeren

Stikstofoverschot in landbouw op laagste niveau sinds 2014: een positief teken voor de boeren

Binnenlandjan 23, 16:00
Het lagere stikstofoverschot in de landbouw in 2021, in vergelijking met een jaar eerder, is een positief teken voor het milieu. Volgens de Mineralenbalans landbouw van het CBS, is het stikstofoverschot met 5,0 procent afgenomen tot 290 miljoen kilogram, het laagste sinds 2014. Dit is vooral te danken aan lagere stikstofgehaltes in gras en een afnemende veestapel. Bijvoorbeeld, de stikstof in dierlijk mest is afgenomen met 3,7 procent en de stikstofuitscheiding in de melkveehouderij is afgenomen met 4,7 procent. Dit betekent dat er minder stikstof in de bodem en de lucht terecht komt, wat kan leiden tot minder schade aan het milieu.
Daarnaast, de afname van stikstofoverschot is ook goed nieuws voor de boeren omdat een groot stikstofoverschot kan leiden tot hogere kosten voor kunstmest en krachtvoer, en ook kan leiden tot boetes en vermindering van de veestapel. Ook kan een groot stikstofoverschot leiden tot negatieve impact op de reputatie van de landbouwbedrijven.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Echter, het is belangrijk om te vermelden dat de daling van stikstofoverschot kan worden beïnvloed door weersomstandigheden en dus niet als een langdurige trend gezien moet worden. Daarnaast is het ook goed om te vermelden dat stikstof nodig is voor de natuur. Stikstof is een belangrijk element voor de natuur omdat het een essentieel bestanddeel is van eiwitten en nucleïnezuren, die nodig zijn voor de groei en reproductie van planten en dieren. Stikstof is ook nodig voor de vorming van chlorofyl, het pigment dat verantwoordelijk is voor de fotosynthese in planten. Door fotosynthese, planten zetten zonlicht om in energie en produceren zuurstof. Dit proces is essentieel voor de groei van planten en ook voor de productie van zuurstof in de atmosfeer. Bovendien, stikstof is ook een belangrijke bron van voedingsstoffen voor micro-organismen in de bodem, die zorgen voor de afbraak van organisch materiaal en de vorming van humus. Dit helpt bij het verbeteren van de bodemkwaliteit en de groei van planten. Daarom is het ook onzin om te spreken van een stikstofcrisis
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten