Straf voor Sywert van Lienden: mag geen bestuurder meer zijn van zijn stichting

Straf voor Sywert van Lienden: mag geen bestuurder meer zijn van zijn stichting

Sywert van Lienden te gast bij Buitenhof. Bron: Schermafdruk Buitenhof/NPO

Geheel in de lijn der verwachtingen is Sywert van Lienden veroordeeld door de rechtbank van Amsterdam. De eis van het OM is ingewilligd Sywert en zijn kompanen mogen geen bestuurders meer zijn van de stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Nu is het nog wachten dat het Whatsapp verkeer tussen van Lienden en Hugo de Jonge wordt geopenbaard.

Het Openbaar Ministerie heeft haar zin gekregen. Zij had namelijk om het ontslag gevraagd van van Lienden en zijn kompanen. Justitie verdenkt Sywert van Lienden ervan klanten uit de mondkapjesstichting, waarover hij beweerde er zonder winstoogmerk mee begonnen te zijn, doorgesluisd heeft naar een commerciële bv, die losstond van de stichting. Zij mogen als straf de komende vijf jaar geen bestuurder of commissaris van een stichting meer zijn, oordeelt de rechtbank. „Ook al werken zij volledig mee aan alle onderzoeken naar hun handelen, dan nog brengt hun positie mee dat zij een eigen belang hebben bij de uitkomst van die onderzoeken, dat niet gelijk te stellen is met het belang van SHA”, aldus de rechter.

Volgens van Lienden treft hem geen blaam; „Er is geen sprake van een misstand, maar van een nationaal misverstand”. Van Lienden sprak van een ’circus van desinformatie’. De media en een chanterende ex-medewerkster hebben Sywert van Lienden de das om gedaan. Steek de hand in eigen boezem knul en geef gewoon toe dat je jezelf hebt verrijkt op de kosten van de belastingbetaler. Nee hoor, in een reactie aan het ANP zegt de advocaat van Van Lienden, Han Jahae, dat zijn cliënt Van Lienden ’serieus nadenkt’ over een hoger beroep. Deze zaak wordt vervolgd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer