shutterstock 1180757353

Verloedering! Vrouwen voelen zich niet meer veilig op OV stations

Binnenlandjun 20, 9:00
Het is ronduit schandalig dat in een land als Nederland, waar veiligheid en welzijn hoog in het vaandel zouden moeten staan, vrouwelijke reizigers zich steeds onveiliger voelen in het openbaar vervoer. Uit een enquête onder meer dan 7400 vrouwen, uitgevoerd door tv-programma Pointer van KRO-NCRV in samenwerking met het AD, blijkt dat negen van de tien vrouwen zich onveilig voelen op OV-stations. Maar liefst 80 procent ervaart het openbaar vervoer als onveilig. Dit is een duidelijke indicatie dat er iets ernstig mis is met hoe onze samenleving de veiligheid van vrouwen waarborgt.
De enquête laat zien dat de onveiligheid zich niet beperkt tot stations alleen; bossen, parken en uitgaansgebieden scoren ook hoog. Het probleem wordt nog verergerd door de afwezigheid van adequaat toezicht, vooral op donkere plaatsen en tijdens de nachtelijke uren. Dit leidt ertoe dat veel vrouwen het openbaar vervoer helemaal vermijden, wat hun dagelijkse leven onnodig compliceert.
Een derde van de vrouwen geeft aan het openbaar vervoer te mijden vanwege hun onveiligheidsgevoel. Dit leidt ertoe dat ze langere routes nemen, de auto pakken of door iemand worden opgehaald, wat niet altijd een optie is. Veel vrouwen moeten dagelijks met de trein naar werk, sport of college en kunnen niet zomaar het OV vermijden. Een respondent meldde dat ze liever een langere route neemt dan ‘s avonds laat op station Haarlem over te stappen vanwege de duisternis en het gebrek aan toezicht.
Wat doet de NS met deze alarmerende bevindingen? Blijkbaar niet veel. De Stationsbelevingsmonitor, een doorlopend onderzoek naar veiligheid op stations, houdt wel bij of een man of vrouw antwoord geeft op veiligheidsvragen, maar doet geen aparte analyse voor deze groepen. De NS overweegt zelfs om ‘de gendervraag’ geheel achterwege te laten, wat een absolute klap in het gezicht is van de vrouwen die dagelijks hun veiligheid in het openbaar vervoer op het spel zetten.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Dit is onacceptabel. Vrouwen moeten zich veilig kunnen voelen in het openbaar vervoer, net zoals iedereen. Het is de verantwoordelijkheid van de vervoersbedrijven en de overheid om ervoor te zorgen dat de juiste maatregelen worden genomen om dit probleem aan te pakken. Het is tijd voor concrete actie, niet alleen mooie woorden en loze beloftes. Veiligheid is geen luxe, het is een fundamenteel recht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten