shutterstock 1931619839

Zorgverzekeraars hebben schoon genoeg van enorme puinhoop bij controversiële huisartsenketen Co-Med

Binnenlandjun 19, 21:00
De vier grootste zorgverzekeraars in Nederland, Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis, hebben schoon genoeg van de puinhoop bij Co-Med. De verzekeraars hebben de controversiële huisartsenketen officieel in gebreke gesteld. Dit besluit komt na voortdurende zorgen over de kwaliteit van de zorg en de onderbezetting van huisartsen.
Co-Med beheert dertien huisartsenpraktijken verspreid over het land, met een patiëntenbestand van ongeveer 50.000 mensen. Het bedrijf nam vaak praktijken over waar geen opvolger voor de vertrekkende huisarts gevonden kon worden. Echter, de praktijken worden nu geconfronteerd met ernstige problemen, waaronder een tekort aan artsen, gebrekkige bereikbaarheid en administratieve chaos waardoor duizenden mensen niet de zorg krijgen waar ze recht op hebben.
De situatie escaleerde toen Co-Med niet aan de eisen van de zorgverzekeraars voldeed om duidelijkheid te geven over de actuele bezetting. De verstrekte informatie bleek onvoldoende geruststellend, wat leidde tot het in gebreke stellen van de keten. Deze maatregel komt bovenop de al bestaande zorgen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die Co-Med nauwlettend volgt en maandelijkse rapportages vereist over de spoedeisende huisartsenzorg op alle locaties.
De financiële situatie van Co-Med is eveneens zorgwekkend. Begin deze maand wist directeur Guy Vroemen een faillissement af te wenden door op het laatste moment openstaande vorderingen te betalen. Desondanks hebben andere schuldeisers opnieuw een faillissementsaanvraag ingediend. Dit zet nog meer druk op de keten, die volgens NRC kampt met wanbeheer en financiële problemen, ondanks een winst van 1,9 miljoen euro in 2023.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
De onzekerheid over de toekomst van Co-Med heeft geleid tot de opstelling van noodplannen bij verschillende huisartsenverenigingen. Zo ook Hadoks in Den Haag, die volgens Omroep West verschillende scenario’s klaar heeft liggen voor het geval de Co-Med-praktijk aan de Haagse Borderwijklaan sluit. Dit is noodzakelijk omdat er al een toename is van Co-Med-patiënten die met spoed hulp zoeken bij huisartsenposten, waar ze eigenlijk niet thuishoren.
Dit soort praktijken zijn uitermate zorgelijk en kwetsbare mensen die deze zorg érg hard nodig hebben, zijn nu de dupe van deze graaigrage zorgcowboys. Om nog maar te zwijgen over het personeel dat de immense druk nog nauwelijks aan kan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten