screen shot 2022 07 06 at 01

Vrijheid van traditie onder vuur door politie-poging tot vuurwerkverbod

Binnenlanddec 27 2022, 13:15
Het nieuws dat de politie een vuurwerkverbod wil indienen in het geval dat de jaarwisseling onrustig verloopt, heeft de laatste tijd veel stof doen opwaaien. Volgens coördinator jaarwisseling bij de politie, Peije de Meij, leidt het afsteken van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw jaarlijks tot "veel etsel, ellende en schade". De Meij heeft aangegeven dat de politie zich hiervoor hard zal maken bij de politiek. Volgens De Meij is Oud en Nieuw "de ultieme test" voor de politie.
Deze houding van de politie is echter belachelijk. Het is niet aan de politie om wetten te maken, maar om ze te handhaven. Als de politie zich gaat bemoeien met het maken van wetten, leven we niet meer in een democratie, maar in een politiestaat. Het is aan de politiek om wetten op te stellen en te beslissen wat wel en niet is toegestaan.
Het is begrijpelijk dat de politie zich zorgen maakt over de gevolgen van het afsteken van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw. Het kan inderdaad leiden tot etsel, ellende en schade. Maar het is niet aan de politie om hiervoor een verbod op te leggen. Als er problemen zijn met het afsteken van vuurwerk, moeten er andere oplossingen gezocht worden, zoals het opzetten van speciaal toezicht of het verstrekken van alternatieven.
Het is ook belangrijk om te onthouden dat Oud en Nieuw een traditie is voor veel mensen. Het afsteken van vuurwerk is voor velen een belangrijk onderdeel van de viering van het nieuwe jaar. Een verbod op vuurwerk zou daarom niet alleen leiden tot ontevredenheid bij velen, maar ook tot een aantasting van de vrijheid van mensen om hun eigen tradities te vieren.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
In plaats van te werken aan een vuurwerkverbod, zou de politie beter af zijn om te zoeken naar andere oplossingen voor eventuele problemen tijdens Oud en Nieuw. Het is belangrijk dat de politie haar rol als handhaver van de wet blijft vervullen, in plaats van zich te bemoeien met het maken van wetten. Alleen op deze manier kunnen we blijven leven in een democratie waarbij iedereen vrij is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten