Foto: PeopleImages.com - Yuri A

Wijn ineens ook gevaarlijk? Paniek om niks: 200 glazen per dag nodig

Binnenland30 apr , 4:32
Daar gaan we weer. De klimaat-paniekkerk en haar wetenschappelijke acolieten hebben een nieuw slachtoffer gevonden: wijn. Ja, echt. Het nieuwste rapport van een stel hysterische doemdenkers van de actiegroep Pesticide Action Network Europe waarschuwt: er zitten “alarmerend hoge concentraties PFAS” in Europese wijn. Dus we moeten stoppen met wijn drinken. Natuurlijk.
Na vlees, vis, eieren, melk, groenten en fruit is nu ook wijn verdacht. Want: trifluorazijnzuur! Een chemisch stofje dat je lever misschien een beetje zou kunnen irriteren en – o hemel – zich “ophoopt in mens, dier en plant.” Dat klinkt natuurlijk eng. Totdat je naar de cijfers kijkt.

Je moet 200 glazen per dag drinken voor het “gevaarlijk” wordt

Volgens Ronald de Groot van het wijnmagazine Perswijn moet je maar liefst 200 glazen wijn per dag achteroverslaan voordat je aan de Europese limiet voor TFA komt. Maar hé, laten we vooral massaal stoppen met wijn, want misschien is het op de héle lange termijn niet 100% gezond.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required
Alsof iemand die een glas Chardonnay inschenkt daar even aan denkt: “Oh jee, misschien bevat dit microgrammen van een afbraakproduct van een pesticide dat in 1988 in Zuid-Duitsland gebruikt is.” Nee. Niemand denkt dat. Terecht.

“In hun gezicht uitlachen, dat gezeik!”

Rutger van der Noort zegt op X wat velen denken:
“Tijd om dit soort onderzoekers in hun gezicht uit te lachen met hun eeuwige gezeik.” En: “De levensverwachting loopt al jaren op, dus dram niet zo.”
Exact. De mensheid is nog nooit zo gezond geweest, we leven gemiddeld tot ver in de 80, maar ondertussen mogen we geen vlees, vis, boter, kaas, eieren of wijn meer. Want wellicht, mogelijk, eventueel zit er een molecuul in dat ergens misschien een probleem zou kunnen zijn voor de lever van een muis in een lab.

Stop met chemische troep, maar laat wijn met rust

Wat PFAS betreft: ja, het is rotzooi. En ja, we moeten absoluut af van die giftige rommel van bedrijven als Chemours en de verpakkingsindustrie. Maar laten we alsjeblieft niet de wijnbouw als zondebok gebruiken voor iets wat chemiegiganten veroorzaken.
Zoals wijnboer Ilja Gort terecht opmerkt: “Ik ben erop tegen dat ze de wijnbouw als pispaal nemen.” Veel wijnboeren – zeker de biologische – doen juist keihard hun best om het goed te doen. En nu mogen zij het boetekleed aantrekken?

Proost op de waanzin

Dus: laat je niet gek maken door weer een zoveelste “alarmerend” rapport van weer een zoveelste actiegroep met een naam die klinkt als een superheldenteam. Drink lekker je glas wijn. Biologisch, conventioneel, met of zonder TFA – wat dan ook.
Want zolang je geen 200 glazen per dag wegtikt, is er precies nul reden tot paniek.
Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten