shutterstock 78401956

Afshin Ellian probeerde Salman Rushdie te waarschuwen: 'Hij wilde niet onder zware beveiliging leven'

Buitenlandaug 13 2022, 12:00
Columnist en academicus Afshan Ellian heeft auteur Salman Rushdie verschillende keren geprobeerd te waarschuwen. Rushdie deed namelijk wat hij wilde, ging naar grote bijeenkomsten, en dan ook nog eens zonder zware beveiliging. Dat was een fout, zegt Ellian, want de Iraanse ayatollahs hadden hun fatwa niet ingetrokken. Zijn leven was dus voortdurend in gevaar.
Gisteren werd Salman Rushdie op brute wijze aangevallen door wat vrijwel zeker een moslimextremist is. Hij ligt momenteel aan de beademing, en volgens Amerikaanse bronnen is de kans groot dat, als hij wakker wordt, hij een oog kwijt is.
Afshin Ellian zegt tegen De Telegraaf dat hij Rushdie hiervoor heeft geprobeerd te waarschuwen, maar dat Rushdie het idee had dat al die beveiliging van vroeger niet langer nodig was. "Dat is een hele kinderlijke gedachte, terwijl de fatwa tegen hem nooit is ingetrokken. Khomeini is dood maar de fatwa is niet ongedaan gemaakt. Rushdie verkeerde altijd in gevaar. De Iraanse overheid liet enkel weten dat ze het niet actief gingen uitdragen," aldus Ellian.
"Ik heb het gevoel dat Rushdie niet met zware beveiliging wilde leven. Hij is een schrijver, hij wil schrijven en onder de mensen zijn," zegt hij vervolgens.
En hoewel het natuurlijk diep triest is dat Rushdie is aangevallen is zijn houding ook wel weer te begrijpen. Ja, er zijn mensen die zich laten beveiligen, en dat is een prima keuze. Maar er zijn óók mensen die daar gewoon geen zin in hebben en die liever in vrijheid leven, ook als dat betekent dat ze dan het risico nemen dat dit vrije leven korter zal zijn dan een beschermd leven. 
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Dat recht heeft een man als Rushdie. Het was en is aan hém om die afweging te maken, niet aan anderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten