De wereldhandel trilt op zijn grondvesten. Met één pennenstreek heeft Donald Trump veertien overwegend Aziatische landen een brief gestuurd: vanaf 1 augustus worden hun producten getroffen door Amerikaanse importheffingen van 20 tot 40 procent. Van Thailand tot Indonesië, van Zuid-Korea tot Maleisië – de reacties variëren van “shock” tot “vechten tot het einde”. Want deze beslissing van de Amerikaanse president betekent miljarden euro’s aan extra kosten voor exporteurs wereldwijd – en een flinke machtsgreep van Trump op het internationale toneel.
Geen waarschuwing – wél een opening
De Amerikaanse president staat bekend om zijn harde aanpak van internationale handelsrelaties. Maar opvallend genoeg houdt Trump de deur op een kier.
“Als ze bellen en zeggen dat ze het anders willen doen, dan staan we open,” zei hij maandag. Die woorden worden in
Azië nu massaal
opgepakt als een uitnodiging om alsnog deals te sluiten vóór 1 augustus. Overal worden onderhandelingsdelegaties opgetuigd. De een na de ander vertrekt richting Washington.
👉 Geen linkse intimidatie aan Nederlandse universiteiten. Stop de Hamasprotesten!
Academici ondersteunen terreursympathisanten en joodse studenten worden gejaagd. De maat is vol.
✍️ Teken vandaag nog deze petitie en laat je stem horen Thailand “in shock” – Indonesië stuurt meteen onderhandelaars
Thailand, dat de klap krijgt van maar liefst 36% heffing, is volgens de minister van Financiën “in shock” en belooft “te vechten tot het einde”. Indonesië – de grootste economie van Zuidoost-Azië – stuurt al meteen mensen naar Washington en biedt aan meer Amerikaanse producten te kopen, van energie tot vliegtuigen.
Ook Japan, Zuid-Korea en Maleisië willen weer aan tafel. Zuid-Korea wil snel deals sluiten over staal en auto’s, terwijl China waarschuwt voor escalatie – en meteen dreigt met vergeldingsmaatregelen tegen landen die zich in de armen van Washington werpen.
Trump als geopolitieke bokser: slaan en tegelijk uitnodigen
Trump gebruikt heffingen niet als straf, maar als hefboom. Zijn boodschap is helder: de VS wil betere handelsvoorwaarden, en wie weigert krijgt de rekening gepresenteerd. Maar wie eieren voor zijn geld kiest, kan alsnog een voorkeursbehandeling krijgen.
Deze stijl van diplomatie – brutaal, direct, onconventioneel – zet het hele mondiale handelsnetwerk op scherp. Waar Europa blijft vergaderen, rapporten schrijven en consensus zoeken, pakt Trump de telefoon én de knuppel tegelijk.
Europa kijkt toe – en wordt straks ingehaald
Terwijl Aziatische landen razendsnel schakelen, kijkt Brussel toe. De Europese Commissie is nog altijd bezig met haar eigen heffingenonderhandelingen, die maanden duren en vaak stranden in politiek compromis.
Maar Trump laat zien: je kunt de wereldorde herschrijven als je maar durft. En dat is precies wat Europa niet meer doet. In plaats van assertief onderhandelen, onderwerpt Brussel zich aan regels, commissies en diplomatieke stilstand.
👉 Geen linkse intimidatie aan Nederlandse universiteiten. Stop de Hamasprotesten!
Academici ondersteunen terreursympathisanten en joodse studenten worden gejaagd. De maat is vol.
✍️ Teken vandaag nog deze petitie en laat je stem horen Trump dwingt de wereld tot actie – met succes
Met deze zet laat Trump opnieuw zien waarom hij feared and respected is. Binnen 48 uur staan wereldleiders in de rij voor overleg. Niemand wil buiten spel komen te staan. Niemand wil de Amerikaanse markt verliezen.
Of je het nu leuk vindt of niet: dit is hoe je geopolitiek bedrijft in 2025. Niet door de hand op te houden in Brussel, maar door hard te onderhandelen in Washington.
Trump heeft de kaarten geschud. Azië speelt nu op zijn voorwaarden. En Europa? Dat mag straks aansluiten bij de rest.