3894040022 41ba826dd5 c

Chemische bomaanslag in Duitsland verijdelt, 32-jarige Iraniër met Islamitisch motief opgepakt

Buitenlandjan 08 2023, 13:30
In Duitsland is een 32-jarige Iraniër aangehouden. De man zou vanuit een islamitisch motief een aanslag hebben willen plegen. De Duitse politie heeft de aanslag verijdelt.
De verdachte werd opgepakt in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen. In het plaatsje Castrop-Rauxel zou de verdachte in de boeien zijn geslagen. Ook zou er een tweede persoon zijn gearresteerd, het is nog niet duidelijk wat de rol van de tweede verdachte is.
De uit Iran afkomstige Duitser zou met gifstoffen cuanide en ricine gewerkt hebben aan een chemische bom. Dat meldt de politie in Duitsland in een verklaring. In de woning van de verdachte, iets buiten Dortmund, zou een huiszoeking zijn gedaan. Een groot deel van het gebied rondom de woning is afgezet en zouden hulpverleners beschermende kleding hebben gedragen, zo meldt het Duitse persbureau DPA.
De Duitse media melden dat de verdachte na een tip van een buitenlandse inlichtingendienst in beeld is gekomen. Zo zou “een bevriende geheime dienst” de Duitse overheid hebben ingelicht over een mogelijke chemische bomaanslag. Het is vooralsnog niet bekend hoe ver de verdachte gevorderd was in het maken van de chemische bom en het voorbereiden van een aanslag. Het is ook niet duidelijk wie of wat het doelwit zou moeten zijn geweest. Opvallend is wel dat precies een jaar na de aanslagen op Charlie Hebdo het islamitisch extremisme in Europa weer de kop op steekt. Er is vooralsnog geen aanleiding om te denken dat er meer dreigingen zijn uit die hoek.
De Nederlandse media is vooral druk bezig met verslag doen van “extreem rechtse” uitingen op gebouwen wat met allerlei omwegen zo wordt uitgelegd dat het een gevaar voor de samenleving zou zijn. We zouden ons eerder druk moeten maken over het slapende extremisme vanuit de islamitische hoek of de extreem linkse hoek. Wat leuzen projecteren op de Erasmus brug lijkt toch vele male minder zorgelijk dan islamieten die met chemische wapens aan de slag gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten