-Cultuur onder Vuur- 20 keer zo dodelijk als corona: World Economic Forum bereidt zich voor op nieuw virus

Buitenlandjan 16, 11:00
Rogier Jansen van Cultuur onder Vuur houdt een oog op het World Economic Forum en hun bijeenkomst deze week in Davos. Daarbij valt hem iets zorgwekkends op. De betrokken politieke leiders en superrijken hebben het voortdurend over een "Disease X." Een ziekte die 20 x dodelijker zou zijn dan corona. Wat is hier aan de hand?
Wereldleiders bespreken deze week bij het World Economic Forum het nieuwe virus “Disease X”. Dat kan 20 keer zo dodelijk zijn als het coronavirus.

"Disease X"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt na het wegebben van corona steeds vaker over de mysterieuze “Disease X”. Dat is een puur hypothetisch virus, waarvan sommige experts verwachten dat het komende jaren zal muteren en uitbreken. Woensdag overleggen WHO-hoofd Tedros Adhanom Ghebreyesus en AstraZeneca-CEO Michel Demaré in Davos over de mogelijke pandemie. AstraZeneca verdiende miljarden met de verkoop van coronavaccins en heeft dus een direct commercieel belang bij een nieuwe virusuitbraak.

"Heel veel internationale samenwerking"

Het World Economic Forum heeft Kate Kelland uitgenodigd om de angst eens goed aan te jagen. In een WEF-podcast vergelijkt zij de X-ziekte met het extreem dodelijke pokkenvirus. Tot niemands verrassing pleit Kelland voor “heel veel internationale samenwerking” om het virus te bestrijden. Haar betoog kan op enthousiasme rekenen bij de WHO, die werkt aan allerlei verdragen om in het geval van een pandemie de macht over te nemen van natiestaten.

Mainstream media journalist is opeens 'expert' over virussen

Je zou denken dat Kelland op zijn minst een gepromoveerd virologe of microbiologe is. Blijkens haar LinkedIn-profiel studeerde zij echter Russisch en Duits en maakte carrière als journalist in de mainstream media. Toch mag zij chief scientific writer zijn bij het Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) en ons de les lezen over virussen en pandemieën.

WEF werkt al lang aan pandemie-simulaties

Saillant detail: CEPI hield in 2017 al een pandemie-simulatie bij het World Economic Forum, zo onthulde onze brochure De coronacoup (2021). Een soortgelijk evenement genaamd Event 201 vond in Davos plaats in oktober 2019. Het plan voor de coronadwang van 2020 – 2022 was al uitgewerkt bij het WEF. Het enige wat nog ontbrak was het coronavirus zelf. ‘Toevallig’ dook dat een paar weken na Event 201 het COVID-19-virus op bij een markt vlakbij het Chinese Wuhan Instituut voor Virologie.

Voor we het weten zit de wereld twee jaar op slot

WEF-spreker Kelland gelooft dat we met de juiste voorbereidingen het X-virus in 100 dagen kunnen overmeesteren. “Het is een enorme hoeveelheid werk,” zegt ze, “maar het heeft wel een eindpunt en het is te doen.” Precies wat we hoorden aan het begin van de coronacrisis: als we nu met z’n allen een paar weken binnen blijven, dan isoleren we het virus… Voor we het wisten zat de wereld twee jaar op slot. De volle omvang van de immense schade – vereenzaming, obesitas, faillissement, leerachterstand, ga zo maar verder – zal pas komende decennia duidelijk worden.
Dit artikel verscheen eerst op de website Cultuur onder Vuur van de stichting Civitas Christiana, en is geschreven door Rogier Jansen. We hebben het overgenomen met toestemming van de stichting, waarvoor dank!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten