4096px donald trump at cpac 2014 3

Donald Trump: NAVO-landen die te weinig bijdragen, hoeven niet op steun te rekenen

Buitenlandfeb 11 , 10:00
Donald Trump heeft weer eens voor ophef gezorgd, ditmaal opnieuw over de financiële betrokkenheid van NAVO-landen bij defensie-uitgaven. De voormalige Amerikaanse president benadrukt dat hij van mening is dat Rusland zijn gang mag gaan in gevallen waarin NAVO-landen onvoldoende bijdragen aan defensie, vooral wanneer ze onder de afgesproken richtlijn van 2 procent van het bruto binnenlands product blijven.
Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in South Carolina deelde Trump zijn mening dat het tijd is dat andere landen hun deel bijdragen en niet steeds op Amerika hoeven te vertrouwen om financiële steun te bieden. Als hij herkozen zou worden als president, verklaarde hij dat de VS deze landen niet onmiddellijk te hulp zou schieten bij een aanval door Rusland.
Trump herinnerde ook aan zijn voortdurende zorg tijdens zijn presidentschap over NAVO-landen die achterblijven bij de afgesproken defensie-uitgaven. Tijdens de bijeenkomst deelde hij een anekdote over een gesprek met een president van een groot land, waarin hem werd gevraagd of de VS hulp zouden bieden als zijn land werd aangevallen door Rusland, ondanks onvoldoende defensie-uitgaven. Trump antwoordde toen dat deze landen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en hun financiële verplichtingen nakomen.
Het Witte Huis, waar momenteel president Biden de scepter zwaait, noemde de uitspraken van de voormalige president 'verwerpelijk en losgeslagen'. Een woordvoerder benadrukte dat het aanmoedigen van invasies door moorddadige regimes tegen NAVO-bondgenoten onacceptabel is.
Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Maar wat Trump in feite wil afdwingen is dat andere NAVO-landen zich bewust zijn van het feit dat de VS niet continu (financieel) zal opdraaien voor conflicten in (Oost)-Europa. Terwijl heel de (linkse) media en politici moord en brand spreken over de uitspraken van de voormalige president, zullen diezelfde lui straks, als Trump weer president is, zichzelf nog wel achter de oren krabben als hij orde op zaken stelt in het conflict met Rusland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten