cieszyn 7187

Duitse autoriteiten onderzoeken mogelijke betrokkenheid van Polen bij aanslag op Nord Stream-gaspijpleidingen

Buitenlandjun 11 2023, 14:30
Momenteel onderzoeken Duitse autoriteiten de mogelijkheid van Poolse betrokkenheid bij de aanslag op de Nord Stream 1 en 2 gaspijpleidingen die plaatsvond in september vorig jaar. The Wall Street Journal (WSJ) meldt dat de Poolse regering niet op de hoogte was van deze verdenkingen.
Volgens het WSJ-onderzoek richt Duitsland zich ook op mogelijke betrokkenheid van Oekraïne bij de sabotageactie. The Washington Post onthulde deze week dat de Verenigde Staten voorafgaand aan de explosies waren gewaarschuwd dat het Oekraïense leger van plan was de pijpleidingen op te blazen. President Zelensky van Oekraïne heeft herhaaldelijk ontkend dat Oekraïne iets te maken had met de aanslag en heeft gevraagd om bewijs van degenen die anders beweren. Ook de Poolse regering ontkent elke betrokkenheid en suggereert dat het om Russische propaganda gaat om tweedracht binnen de NAVO te zaaien.
Er is nog veel onduidelijkheid over de aanslag, maar het staat vast dat het opzettelijk was. Hoewel aanvankelijk Rusland als de dader werd aangewezen, is er volgens Amerikaanse media ruim driekwart jaar later geen bewijs voor Russische betrokkenheid.
Duitse onderzoekers vermoeden dat zes personen met valse paspoorten de sabotageactie hebben uitgevoerd, waarbij ze de gehuurde jacht Andromeda hebben gebruikt. Forensisch onderzoek heeft sporen op het schip gelinkt aan de explosie van de pijpleidingen, meldt The Washington Post. Het Duitse onderzoeksteam heeft de twee weken durende reis van het zeilschip Andromeda gereconstrueerd. Hoewel de tocht begon in Duitsland, is het schip om onduidelijke redenen van zijn route afgeweken en in Poolse wateren beland, volgens het WSJ. Het onderzoeksteam probeert te achterhalen waarom.
Andere bevindingen suggereren dat Polen mogelijk als uitvalsbasis diende voor de vermoedelijke saboteurs. Er zouden beveiligingscamera's in de Duitse vertrekhaven beelden hebben vastgelegd van een wit busje met een Pools kenteken, dat mogelijk is gebruikt bij de bevoorrading van het veronderstelde sabotageteam.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten