2048px washington post building

Onthullend Artikel The Washington Post: CIA Ontving Geheime Informatie over Oekraïens Complot Vóór de Aanslag op Nord Stream

Buitenlandjun 07 2023, 16:00
In een recent artikel van The Washington Post wordt onthuld dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA drie maanden voor de explosies van de Nord Stream-gaspijpleidingen op de hoogte was van een complot door het Oekraïense leger om een geheime aanslag uit te voeren op het onderzeese netwerk. Volgens de krant ontving de CIA een tip van een niet nader genoemde Europese inlichtingendienst, waarin werd gemeld dat zes leden van de Oekraïense speciale eenheden plannen hadden om de pijpleidingen die Rusland met Duitsland verbinden op te blazen. Het rapport, dat uiteindelijk in handen kwam van The Washington Post via een lid van de Air National Guard op het chatplatform Discord, wierp nieuw licht op de gebeurtenissen rond de explosies.
Hoewel The Washington Post op verzoek van regeringsfunctionarissen het land waar de Europese inlichtingendienst toe behoort niet bekendmaakt, was het rapport gebaseerd op informatie verkregen van een individu in Oekraïne. Hoewel de informatie van deze bron niet onmiddellijk kon worden bevestigd, deelde de CIA het rapport al in juni vorig jaar met Duitsland en andere Europese landen. De explosies vonden echter pas drie maanden later plaats.
Volgens het rapport zou er specifiek bewijs zijn dat de regering in Kiev in verband brengt met een mogelijke aanslag in de Baltische Zee. Na de ontdekking van de gaslekken op 26 september 2022 spraken Amerikaanse en westerse functionarissen over een brutale daad van sabotage tegen de Europese energie-infrastructuur. Drie onderwaterexplosies veroorzaakten aanzienlijke lekken in de Nord Stream 1 en 2 gaspijpleidingen, maar één gaslink in het netwerk bleef gespaard.
Zowel Oekraïne als het Witte Huis en de CIA hebben geweigerd commentaar te geven op het artikel van The Washington Post. De Oekraïense regering heeft altijd elke betrokkenheid bij de aanslag op Nord Stream ontkend, terwijl functionarissen van de regering van de Amerikaanse president Joe Biden eerder Rusland als verdachte hebben aangewezen. Rusland heeft echter consistent elke betrokkenheid ontkend. De onthullingen in dit artikel werpen nieuwe vragen op over de gebeurtenissen rond de aanslag op Nord Stream. Met de CIA die al maanden van tevoren op de hoogte was van het Oekraïense complot, rijst de vraag waarom er geen maatregelen zijn genomen om de aanslag te voorkomen.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten