Defensegov News Photo 091214 D 9880W 015

Filmpje! Oud-Commandant der Strijdkrachten Mart de Kruif verzint: 'Rusland heeft strategisch belang bij vernietigen Nord Stream'

Politieksep 28 2022, 10:34
Voormalig commandant der strijdkrachten Mart de Kruif is even langsgegaan bij Radio 1 om daar te verkondigen dat het vast Rusland is dat achter de aanslagen op Nord Stream 1 en 2 zit. Want, stelt de voormalig NAVO-officier, "Rusland heeft een strategisch belang om West-Europa en de energiemarkt te ontwrichten." Een lachwekkende uitspraak.
"Ja, wat we de afgelopen weken zien is dat [Vladimir Poetin] de oorlog een soort van een totale oorlog aan het maken is om Oekraïne totaal te veroveren," aldus De Kruif. "Daarvoor annexeert 'ie, daarvoor mobiliseert 'ie. En het zwakke punt van het Westen is, denkt hij: zijn wij bereid om Oekraïne te blijven steunen de komende maanden en mogelijk zelfs de komende jaren?"
"Hij ziet daar de eenheid in West-Europa als een punt dat 'ie kan aangrijpen. Een middel daartoe is wel om de energiemarkt te ontwrichten en de prijzen omhoog te jagen. Dus echt degene die een strategisch belang heeft bij West-Europa en de energiemarkt daar te ontwrichten is toch Rusland. En Rusland heeft ook de middelen om dat te doen."
Natuurlijk staat De Kruif bekend als "oud-commandant der strijdkrachten." Maar voor hij die hoge functie bekleedde in Nederland was hij commander of the NATO International Security Assistance Force Regional Command South. Oftewel, een hoge commandant bij de NAVO, de organisatie die gedomineerd wordt door Amerika en die feitelijk nu een oorlog uitvecht tegen Rusland in (en ten koste van) Oekraïne.
Als zodanig komt het natuurlijk niet als een verrassing dat deze man meteen met zijn vinger naar Rusland wijst terwijl de kans dat Rusland hierachter zit natuurlijk heel erg klein is. Rusland heeft er - anders dan hij denkt - weinig belang bij om dit te doen. Het land heeft zelf fors geïnvesteerd in Nord Stream en zal op termijn maar wat graag weer gas aan Europa leveren als de rust wedergekeerd is. Dat "ontwrichten van de energiemarkt" in Europa kan Rusland daarbij ook nog eens op een heel andere manier doen: door gewoon geen energie meer te leveren. Daar hoeft zo'n leiding niet voor opgeblazen te worden.
Wie daar dan wél belang bij heeft? Echt belang? En de mogelijkheid om deze operatie uit te voeren? Amerika natuurlijk - hetzelfde land dat De Kruif nadrukkelijk niet noemt, wat het allemaal nog verdachter maakt. Amerika verdient bakken met geld aan de energiecrisis (want we importeren nu gas uit Amerika), aan de oorlog (want de wapens worden gekocht met geleend geld, en die wapens komen ook nog eens allemaal uit Amerika), en Amerika heeft zich al heel lang ten doen gesteld om Duitsland en Rusland bij elkaar weg te houden. Als die twee powerhouses de armen in elkaar slaan vormen ze namelijk een regelrechte bedreiging voor de Amerikaanse invloedssfeer in Europa (en erbuiten). Dat willen de Amerikanen ten koste van alles voorkomen.
Sterker nog, zoals wij gisteren ook al berichtten waarschuwde Joe Biden voor de Oekraïneoorlog al dat als er oorlog zou uitbreken, dat Amerika Nord Stream dan zou vernietigen. Kijk deze video maar:
Op 27 januari zei de Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken daar iets vergelijkbaars over. "Als Rusland Oekraïne binnenvalt," zei ze toen, "zal Nord Stream 2 op welke manier dan ook niet doorgaan." Dat was natuurlijk óók al een duidelijk dreigement.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

En Radek Sikorski - voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Polen - bedankte de VS zelfs publiekelijk nadat Nord Stream 1 en 2 kapotgemaakt waren.
Op Duitse en Oostenrijkse social media neemt de woede tegen Amerika dan ook toe. Want ja, anders dan meneer de NAVO-commandant begrijpen gewone Duitsers en Oostenrijkers wél wie de meest waarschijnlijke dader is - met de strategische belangen om Nord Stream 1 en 2 te vernietigen én met de mogelijkheden om dat te doen in internationale wateren (waar er onlangs nog een paar Amerikaanse oorlogsschepen aan het rondkijken waren, vast gewoon voor de lol).

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het is dus hartstikke leuk geprobeerd van De Kruif. Maar iedereen die ook maar een basale kennis heeft van de geopolitiek en internationale belangen weet dat de dader die hij aanwijst niet eens bijna de meest waarschijnlijke schuldige is. Dat zijn De Kruifs grote vrienden in Washington. Zelfs Amerikaanse conservatieve journalisten zeggen dat hardop:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten