shutterstock 1405653386

'Vrijwel zeker bewuste sabotage': Nord Stream (gasleidingen) 1 en 2 zwaar beschadigd

Buitenlandsep 27 2022, 14:24
Er is - voor met name Europa - iets schokkends gebeurd. Nord Stream 1 en 2 - de pijpleidingen waardoor Russisch gas naar Europa kwam (en weer zou komen als de situatie genormaliseerd was) - zijn "ingestort." Volgens Europese inlichtingendiensten lijkt er opzet in het spel te zijn. Sabotage dus. En dat terwijl het weer steeds kouder wordt.
We hebben in Europa een gascrisis die steeds erger wordt. Nou, die crisis is nu nóg verder verergerd. Nord Stream 1 en 2 zijn namelijk niet meer. Ze zijn kapot. Of nou ja, ze "hebben last van drie verschillende lekken." Opeens. Zomaar. Dit terwijl de Russen er altijd alles aan doen om de pijpleidingen goed te houden, want ze zijn natuurlijk nog een cash cow voor Moskou geweest.
Gas lekt ondertussen in de Baltische Zee (Deense wateren) en ook in het water bij Zweden. De capaciteit van de pijpleidingen is opeens gedaald tot... het nulpunt. Er kan dus helemaal geen gas gepompt door worden.
De Deense premier zegt nu dat het "moeilijk is om te geloven" dat "de lekken" "een ongeluk" zijn. Dit omdat het tegelijk gebeurde, en omdat de "lekken" niet een deukje van 1 centimeter bij 1 centimeter zijn; het schijnt om serieuze schade te zijn, mogelijk veroorzaakt door explosieven (joh). De Duitse overheid heeft het over "een gerichte aanval." 
Energie-expert Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) denkt daar net zo over. "We weten dat de druk helemaal is weggevallen, dus het is geen klein lek," zegt hij tegen RTL Z. "We weten dat er op drie plekken gas lekt. Je kunt niets anders bedenken dan dat het sabotage is, dat iemand deze pijpleidingen op meerdere plaatsen heeft opgeblazen."
Ria Novosti meldt dat "de vernietiging die op dezelfde dag gelijktijdig plaatsvond op drie lijnen van offshore gaspijpleidingen van het Nord Stream-systeem ongekend." 

Wie, oh wie?

Natuurlijk vraagt iedereen zich af wie er toch achter kan zitten. Rusland? Maar dat land wil in de toekomst natuurlijk weer gas aan Europa leveren (en doet dat tot op zekere hoogte nog steeds). Waarom zou Rusland haar eigen beurs jatten?
Europa dan? Maar dat is - of ze wil of niet - nog steeds afhankelijk van Russisch gas, zeker als het een barre, koude winter wordt kán het nodig zijn om toch aan te kloppen bij Poetin. Door Nordstream op te blazen zou Europa een heel groot risico nemen. Ook dat ligt dus niet voor de hand.
Oekraïne dan? Nou, dat land wil natuurlijk dat Europa helemaal loskomt van Rusland, indien nodig met dwang. Maar kan Oekraïne zo'n actie ondernemen? Nou, dat lijkt niet waarschijnlijk.
Dan blijft er eigenlijk nog maar één belangrijke kandidaat over. Amerika. En dat is interessant. Want voor de oorlog in Oekraïne begon dreigde president Joe Biden al om Nord Stream 2 uit te schakelen.
"Als Rusland binnenvalt, dat betekent dat tanks en troepen de grens van Oekraïne overgaan, dan zal er niet langer een Nordstream 2 zijn. Wij zullen daar een einde aan maken," aldus Biden toen.
Een journaliste vroeg Biden toen hoe hij dat precies zou willen doen aangezien het een Duits project is.
"Ik beloof je dat in we staat zullen zijn dat te doen," reageerde Biden daarop.

This is undoubtedly why the empire deemed it necessary to sabotage NS1 and NS2 today:

RadioGenoa
RadioGenoa
@RadioGenoa

Thousands of people in Gera in Germany against Olaf Scholz's policy and the explosion of energy and gas prices. They demand an end to sanctions on Russia and the reopening of the Nord Stream 2 gas pipeline. Demonstrations also in other German cities but EU media censors them.

989
Reply
Natuurlijk weet nog niemand 100 procent zeker wie erachter zit, maar behoorlijk wat mensen met kennis van zaken wijzen op dit moment naar Amerika als meest waarschijnlijke verdachte. Gezien de voordelen die dat land hierbij heeft én gezien Bidens eerdere uitspraken is dat niet zo gek.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Hoe dan ook kun je ervan uitgaan dat het voor Europa op deze manier een heel koude winter wordt. Want hoewel de politieke klasse ons wil doen geloven dat we best zonder Russisch gas kunnen is dat natuurlijk je reinste onzin. In Nederland, Duitsland en heel veel andere landen krijgen mensen nu een serieus probleem als Nord Stream 1 en 2 niet hersteld kunnen worden - en ik heb al opmerkingen voorbij zien komen van experts die denken dat het mogelijk maanden en zelfs jaren kan duren voordat het gefikst is als het zo ernstig is als gevreesd wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten