shutterstock 529677184

Rusland: 'Nu Duitsland gaspijpleiding Nord Stream 2 heeft gestopt kan Europa zich voorbereiden op enorme gasprijzen'

Buitenlandfeb 22 2022, 16:00
Dmitri Medvedev, voormalig premier van Rusland en partijleider van Verenigd Rusland, haalt uit naar Duitsland en eigenlijk de hele Europese Unie. Doordat bondskanselier Olaf Scholz heeft besloten dat gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig niet in gebruik zal worden genomen, waarschuwt Medvedev de Europese burgers: 'Jullie zullen binnenkort 2.000 euro gaan betalen voor 1.000 kubieke meter gas!'
Medvedev laat met zijn bericht zien dat Nord Stream 2 wel degelijk als een geopolitiek instrument wordt gezien door Rusland. Het was natuurlijk te verwachten dat er sancties tegen het land zouden worden opgelegd nu Rusland de 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk heeft erkend: een duidelijke schending van de soevereiniteit van Oekraïne.
Rusland hoeft nu echter niet terug te slaan door de Europese Unie af te knijpen van hun gas, dat heeft Duitsland zélf al gedaan. Medvedev maakt handig gebruik van dit feit en legt nu eigenlijk de schuld bij bondskanselier Scholz.
https://twitter.com/MedvedevRussiaE/status/1496112456858574849
Nu klinkt het nog als een loos en verkapt dreigement, maar Medvedev heeft toch wel een punt. Nu Nord Stream 2 (opnieuw) is stilgelegd en Rusland strenge sancties zullen worden opgelegd, hoeven we niet langer te rekenen op Russisch gas. Toch zal er ergens gas vandaan moeten komen, want hernieuwbare energie staat in de Europese Unie eigenlijk nog maar in de kinderschoenen. En het feit dat een land als Duitsland zelfs drie kerncentrales uit wil schakelen tegen het einde van het jaar, verergert de problemen op de energiemarkt alleen maar.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
De hele Europese Unie bevindt zich nu dus eigenlijk in een behoorlijk lastig parket. Vanuit een morele invalshoek is het absoluut goed dat Rusland flink op zijn vingers wordt getikt voor het schenden van de soevereiniteit van een ander land, ook als je begrip zou hebben voor de beweegredenen van Rusland in dit conflict. Maar vanuit geopolitiek en economisch oogpunt betaalt de Europese Unie straks misschien wel een héle hoge prijs voor die stellingname. De waarden van de Europese Unie worden de komende tijd dus op de proef gesteld en de burger lijkt daar de dupe van te gaan worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten