41535618494 8bfeba9b6c c

Oppositiepartijen roepen op tot verkiezingen na abrupt einde van Johnsons parlementaire carrière

Buitenlandjun 11 2023, 13:30
In een verrassende wending hebben zowel de Labour-partij als de Liberal Democrats opgeroepen tot het uitschrijven van algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, nadat oud-premier Boris Johnson gisteren abrupt zijn functie als parlementariër neerlegde. Deze beslissing werd gevolgd door het aftreden van twee partijgenoten, waardoor de oppositie beweert dat Rishi Sunak, de huidige leider van de Conservatieve Partij, de controle over zijn partij lijkt te gaan verliezen.
De reden voor Johnsons aftreden ligt in het lopende onderzoek naar de zogenaamde "partygate", waarbij illegale feesten werden gehouden in Johnsons kantoor en ambtswoning tijdens de coronalockdowns. Hoewel het onderzoeksrapport nog niet openbaar is gemaakt, beweerde Johnson dat de onderzoekscommissie hem probeert weg te duwen uit het parlement. Hij verklaarde dat de commissie vooringenomen is en altijd al van plan was om hem schuldig te bevinden.
De centrale vraag in het onderzoek is of Johnson opzettelijk het parlement heeft misleid door te beweren dat er geen regels waren overtreden tijdens de feesten. Hoewel de oud-premier excuses heeft aangeboden voor zijn misleiding en heeft toegegeven dat hij niet de waarheid sprak in het Lagerhuis, beweert hij dat dit per ongeluk was gebeurd en dat hij niet opzettelijk heeft gelogen. In een uitgebreide verklaring heeft Johnson alle beschuldigingen van zich afgeworpen.
De oppositiepartijen zien de gebeurtenissen rond Johnson als een teken dat de Conservatieve Partij in crisis verkeert. Labour en de Liberal Democrats benutten deze kans om druk uit te oefenen op de regering en pleiten voor nieuwe verkiezingen. Ze beweren dat Sunak de controle over zijn partij heeft verloren en dat het land behoefte heeft aan een nieuwe leiderschapswisseling.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten