BBC-voorzitter Richard Sharp onder vuur na rapport van Britse parlementscommissie over lening aan Boris Johnson

BBC-voorzitter Richard Sharp onder vuur na rapport van Britse parlementscommissie over lening aan Boris Johnson

Boris Johnson lacht hardop. Bron: Screenshot LBC.

De positie van BBC-voorzitter Richard Sharp is onzeker geworden na een rapport van een Britse parlementscommissie over een lening die hij voor voormalig premier Boris Johnson heeft geregeld. Volgens de commissie maakte Sharp "grote beoordelingsfouten" en informeerde hij de onderzoekers niet volledig. Hoewel de commissie niet het aftreden van Sharp eist, roept ze hem op om zijn geschiktheid als voorzitter te heroverwegen.

Het onderzoek startte na een artikel in The Sunday Times dat meldde dat Sharp een lening van 800.000 pond had geregeld voor Johnson terwijl hij zelf in de sollicitatieprocedure zat voor zijn functie als BBC-voorzitter. Sharp ontkende toen belangenverstrengeling, maar gaf later toe dat hij de commissie niet volledig had geïnformeerd en excuses maakte voor de afleiding die de kwestie had veroorzaakt.

De commissie is kritisch over het feit dat Sharp niets over de lening heeft gezegd tijdens de sollicitatieprocedure en beschouwt dit als een schending van het vertrouwen. Ook wordt er kritiek geuit op ministers die achter de benoeming van Sharp bleven staan.

Er loopt nog een intern BBC-onderzoek naar Sharps handelwijze. Ongeacht het resultaat daarvan, roept het rapport van de parlementscommissie op tot meer transparantie en verantwoording bij de benoeming van de voorzitter van de BBC. Als Sharp zijn geschiktheid als voorzitter heroverweegt, zou dit kunnen bijdragen aan het herstel van het vertrouwen van het publiek in de omroep.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties