de dagelijkse standaard dh 00946

BoerBurgerBeweging (BBB) kondigt deelname aan gemeenteraadsverkiezingen 2026 aan

Binnenlandjun 11 2023, 12:30
BoerBurgerBeweging (BBB) zet haar politieke ambities voort en heeft aangekondigd deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Dit besluit werd genomen tijdens een digitale ledenvergadering, waarin een grote interesse in deelname aan lokale verkiezingen naar voren kwam. Erik Stegink, de voorzitter van BBB, meldde dit nieuws met enthousiasme als onderdeel van de partijstrategie van Caroline van der Plas.
Het partijbestuur van BBB zal nu verschillende scenario's uitwerken over de wijze waarop zij lokaal willen deelnemen. Dit kan betekenen dat de partij samenwerkt met "bondgenoten" die al op zeventien locaties aanwezig zijn. Daarnaast hebben verschillende lokale fracties en fractieleden al aangegeven dat zij onder de vlag van BBB verder willen gaan. Dit betreft zowel onafhankelijke lokale partijen als fracties en fractieleden van landelijke partijen. Stegink merkt op dat er in het hele land zeker tientallen lokale fracties zijn waar deze vraag speelt.
Momenteel heeft BBB één zetel in de Tweede Kamer, maar de partij werd in het voorjaar van dit jaar plotseling de grootste nieuwkomer bij de provinciale verkiezingen. Hierdoor speelt BBB een leidende rol bij het vormen van coalities in alle provincies, behalve in Utrecht. Onlangs werd in Limburg het eerste coalitieakkoord bereikt. Volgens Stegink zullen er deze maand, nog voor de zomer, in totaal elf coalitieakkoorden met BBB worden gesloten.
Met de aankondiging van deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen en de snelle groei als politieke nieuwkomer, zet de BoerBurgerBeweging haar opmars voort. De partij lijkt brede steun te genieten en het politieke landschap in zowel de nationale als lokale arena's te veranderen. Het is nu afwachten hoe BBB haar politieke koers zal voortzetten en welke resultaten de partij zal behalen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2026.
De snelle opmars van BBB roept echter ook vragen op over mogelijke negatieve gevolgen. Met de deelname van BBB aan de gemeenteraadsverkiezingen kunnen veel lokale partijen die niet in aanmerking komen voor samenwerking met de partij te maken krijgen met extra concurrentie. Dit komt op een moment waarop lokale partijen juist in opmars zijn en overal in Nederland relatief goede resultaten behalen. Het is afwachten hoe deze ontwikkeling het politieke landschap op lokaal niveau zal beïnvloeden en welke impact het zal hebben op de bestaande lokale partijen, aangezien niet iedere lokale partij in het BBB-straatje past en al snel wordt aangemerkt als 'te rechts'.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten