de dagelijkse standaard dh 00976

Tunesië weigert rol als grenswacht op zich te nemen ondanks internationale druk: "Geen last van andere landen dragen"

Buitenlandjun 11 2023, 11:30
Tunesië houdt vast aan zijn standpunt om geen rol als grenswacht op zich te nemen, ondanks druk van andere landen. In aanloop naar een topontmoeting over migratie heeft de Tunesische president Kais Saied verklaard dat zijn land niet bereid is om de last van andere landen te dragen. Tijdens het bezoek van premier Mark Rutte aan Tunesië, vergezeld door voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Italiaanse premier Giorgia Meloni, tracht de Europese Unie afspraken te maken met het Noord-Afrikaanse land om de instroom van illegale migratie te verminderen.
Het lijkt er echter op dat Tunesië een andere visie heeft. "We zullen niet ten koste van Tunesië een oplossing zoeken. We kunnen niet fungeren als bewakers voor andere landen", verklaarde Saied tijdens een bezoek aan de havenstad Sfax, die geldt als een belangrijk vertrekpunt voor migranten die per boot Italië willen bereiken.
Premier Mark Rutte toont zich "voorzichtig hoopvol" dat er op korte termijn afspraken kunnen worden gemaakt met Tunesië om de instroom van asielzoekers vanuit het land zoveel mogelijk te verminderen, zo liet hij vrijdag weten. Hij verwacht niet dat er tijdens zijn bezoek vandaag direct een definitieve overeenkomst zal worden gesloten, "maar het zal wel een belangrijke stap zijn".
Terwijl de Europese Unie hoopt op samenwerking met landen als Tunesië om de stroom van illegale migratie te beheersen, blijft het de vraag in hoeverre landen bereid zijn om deze rol op zich te nemen. De zoektocht naar een evenwicht tussen de belangen van alle betrokken partijen blijft een voortdurende uitdaging.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten