1280px charlie kirk jordan peterson 41117549530

Elon Musk kondigt aan: Jordan B. Peterson, Andrew Tate and Babylon Bee zijn terug op Twitter!

Buitenlandnov 19 2022, 10:48
Er is goed nieuws voor mensen die hoopten dat de overname van Twitter door Elon Musk voor meer meningsvrijheid zou leiden. Dat lijkt inderdaad zo te zijn. De CEO van het bedrijf heeft namelijk weten dat Jordan B. Peterson, Andrew Tate en de satirische website The Babylon Bee hun accounts terug hebben gekregen. En... hij heeft een peiling uitstaan met de vraag of Donald Trump een comeback moet kunnen maken.
De nieuwe eigenaar van Twitter heeft laten weten dat enkele grote, bekende accounts in ere zijn hersteld. Het gaat om de accounts van de linkse engnek Kathie Griffin, de conservatieve 'controversiële' psycholoog Jordan B. Peterson, en The Babylon Bee, wat een conservatieve satirische website is. Een beslissing over de terugkeer van Trump is nog niet gemaakt.
Peterson is hier heel blij mee. Niet zo gek, want zijn ban was echt belachelijk. De man is conservatief. Wil mannen - met name jonge mannen - in hun eigen kracht laten staan. Dat is geen 'misdaad' of 'haat,' het is feitelijk jonge mannen helpen; zeker jonge mannen die verdwaald zijn in deze tijden.
Ook een account van Andrew Tate is teruggebracht. Tate is een voormalig kickbokser en tegenwoordig een soort van 'man-power activist.' Hij is overal vanaf gegooid omdat social media-progressieven vonden dat hij niet lief genoeg is over feministen. Musk heeft hem blijkbaar in ere hersteld.
Heel goed nieuws allemaal, en wacht... Musk heeft ook een peiling online gezet met de vraag of hij Donald Trump toestemming moet geven om terug te komen op Twitter. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 7 miljoen stemmen uitgebracht. Bij de eerste miljoen stemmen was de uitslag overduidelijk pro-Trump. Maar nu is het heel spannend - mogelijk omdat links zich verenigd heeft in een poging een Trump-comeback mogelijk te maken... maar mogelijkerwijs ook doordat er gewoon heel veel spamaccounts zijn van linkse organisaties die massaal gaan 'stemmen.' Dus feitelijk nepaccounts; dat zijn van die accounts die opeens allemaal dezelfde teksten uitkramen bij een controverse. Letterlijk, dezelfde teksten.
Interessant genoeg stelt Musk erbij dat hij het principe "Vox Populi, Vox Dei" hanteert. Dat wil zeggen: "De Stem van het Volk, de Stem van God." Oftewel: wat het volk wil zal hij doen. Als de meerderheid Trump terug wil op het sociale platform gebeurt dat. Maar als de meerderheid dat niet wil...
Tja, dan laat Musk dus blijkbaar een kleine meerderheid een grote minderheid het zwijgen opleggen? Dat kan 'democratisch' heten (en is dat ook in essentie), maar met respect voor rechten heeft het niets te maken. Sterker nog, dit is precies waarom we in het Westen nooit onbeperkte democratie hebben gehad. De grondleggers van het democratische systeem wisten namelijk dat een kleine meerderheid de eigen macht maar wat graag gebruikt om een grote minderheid het zwijgen op te leggen (en erger). Daarom is ons systeem er in eerste instantie niet alleen op gericht om de meerderheid te beschermen tegen de minderheid, maar ook andersom.
Kortom, het is geweldig dat Peterson, Tate, Babylon Bee en die linkse feeks terug zijn. Maar Trump moet ook gewoon terugkomen, onafhankelijk van de uitslag. Ja, hij staat op winst, en misschien wint hij de strijd ook wel, zeker als heel rechts Amerika zich achter de peiling gooit... Maar dat zou natuurlijk helemaal niet moeten zijn hoe dit werkt. Laten we dus hopen dat Musk een beetje van standpunt verandert en gewoon het juiste doet, onafhankelijk van de uitslag.
In een andere tweet legt Musk uit "dat het nieuwe beleid van Twitter vrijheid van meningsuiting is, maar niet vrijheid van bereik. Negatieve/hatelijke tweets zullen maximaal gedeboost en gedemonitiseerd worden, zodat er geen advertenties of andere inkomensstromen naar Twitter komen. Je kunt de tweet niet vinden tenzij je de tweet specifiek zoekt, wat precies is hoe de rest van het Internet werkt."
Daarbij maakt hij duidelijk dat dit "slechts betrekking heeft op de individuele tweet, niet op het hele account." Met andere woorden, je account wordt niet meer geshadowbanned, maar individuele tweets kunnen bewust begraven worden als ze 'hatelijk' zijn.
Natuurlijk is de vraag dan wel: wat is hatelijk of negatief precies, en wie bepaalt dat? Als dat dezelfde Gen Z-engnekken zijn die het tot nu voor het zeggen hadden bij Twitter kun je er vergif op innemen dat tweets van rechtse mensen massaal gedeboost gaan worden. Steeds weer. Of is daar een bepaald AI-systeem voor? Op deze vragen heeft Musk nog geen antwoord gegeven.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Kortom, ja, er zijn heel goede ontwikkelingen zichtbaar bij Twitter. Dat de meningsvrijheid wordt vergroot is geweldig. Geen shadowbannen van accounts meer. Echt, dat is een enorme stap vooruit. En ja, het is ook ge-wel-dig dat bepaalde accounts teruggegeven zijn aan hun eigenaren. Dat was echt nooit gebeurd onder het oude leiderschap van Twitter.
Maar er blijven nog genoeg redenen voor zorg over. De eerste is dat je niet 'democratisch laat stemmen' over de vraag of een individu wel of niet van zijn vrijheid kan genieten. En de tweede is dat het shadowbannen van individuele tweets ook vragen opwekt, met name: wat is 'negatief' of 'hatelijk' precies, en hoe wordt dat bepaald?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten