shutterstock 550053478

Escalatie in Oekraïne: EU bereidt trainingsmissie voor, Rusland aast op Luhansk en Donetsk

Buitenlandfeb 21 2022, 16:21
De Europese Unie is alles behalve een unie op het gebied van buitenlandbeleid. De Baltische staten roepen nu al op om sancties tegen Rusland te treffen, terwijl veel andere landen eerst willen wachten op daadwerkelijke agressie van Rusland tegen Oekraïne. Rusland spreekt nu echter van een aanval van Oekraïne op de Donbas-regio én zegt 60.000 Oekraïense militairen bij de grenzen van Luhansk en Donetsk te hebben gezien.
Europese 'Unie'
Alleen al de dreiging van een Russische invasie van Oekraïne is genoeg om het falen van de Europese Unie aan het licht te brengen. De Baltische staten, die nou niet bepaald een goede relatie met Rusland hebben, willen dat er nu al sancties worden opgelegd. Zij beschouwen de cyberaanvallen op Oekraïne als Russische agressie. De Oostenrijkse minister Alexander Schallenberg lijkt nog niet over te willen gaan tot het opleggen van sancties, maar spreekt wel van een Russische militaire annexatie van Wit-Rusland. Hij zegt te betwijfelen of de Russische troepen dat land nog zullen verlaten zodra de oefening daar voorbij is, meldt het AD.
Escalatie?
Terwijl de EU-ministers van Buitenlandse Zaken verder kibbelen, beweert de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken dat de Europese Unie een eigen trainingsmissie in Oekraïne op touw gaat zetten.
https://twitter.com/iaponomarenko/status/1495723216698064898?s=21
De Russische president Vladimir Poetin zei zojuist dat de mensen in de Donbas-regio nu al voor de derde keer een escalatie van de situatie zien, waarmee hij doelt op agressie vanuit Oekraïne.
[video width="640" height="360" mp4="https://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2022/02/Poetin.mp4"][/video]
In de volgende video wordt beweerd dat er maar liefst 60.000 Oekraïense soldaten bij de republieken Luhansk en Donetsk paraat staan.
[video width="480" height="270" mp4="https://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2022/02/Poetin2.mp4"][/video]
De volgende tweets wijzen mogelijk op het daadwerkelijke doel van Rusland. Het gaat mogelijk niet om een invasie van Oekraïne, maar om het erkend krijgen van de republieken Luhansk en Donetsk, waarmee ze in feite mini-satellietstaatjes zouden worden van Rusland.
https://twitter.com/ragipsoylu/status/1495773709407334402?s=21
https://twitter.com/ragipsoylu/status/1495777256421138436?s=21
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Als dit de daadwerkelijke volgende stappen van Rusland zijn, dan kan er werkelijk van alles gebeuren. De Europese Unie zal met sancties komen en Oekraïne zal wellicht de strijd met Rusland aangaan. Als het überhaupt een (grotere) oorlog wordt, dan is het maar de vraag of het echt zal escaleren of dat het snel weer voorbij zal zijn. De Europese Unie lijkt namelijk voornamelijk bezig te zijn met afschrikking en de Russen lijken ook weinig zin te hebben aan een enorm (duur) conflict.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten