Screen Shot 2022 10 08 at 145958

EU-oorlogshitser Guy Verhofstadt viert Oekraïense terreuraanval op Brug Krim: 'Verjaardagscadeau voor Poetin!'

Buitenlandokt 08 2022, 13:52
In wat een extreme escalatie is van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft Oekraïne vandaag de belangrijke brug naar de Krim opgeblazen. Dat gebeurde door middel van wat alleen maar een terreuractie genoemd kan worden: het lijkt erop dat ze een truck met een bom naar de brug lieten rijden, om die daar vervolgens te laten exploderen (terwijl er ook burgers rondreden).
De Spreker van de Russische Doema (dus de voorzitter van het Russische parlement) noemt dit een "oorlogsverklaring." Dat valt eigenlijk niet heel anders te interpreteren, hoewel het natuurlijk nergens op slaat om net te doen alsof er al geen oorlog was. Rusland noemde het steeds een "speciale militaire operatie," maar dat maakte voor Oekraïne weinig verschil: Rusland was gewoon ten oorlog getrokken.
Op deze beelden zie je beter wat de directe gevolgen zijn van deze aanslag. De brug is voor een deel gewoon in elkaar gestort, en dus voorlopig onbruikbaar (hoewel de Russen zeggen dat ze het bovenste deel, voor treinen, al vanaf 20:00 uur vandaag weer kunnen activeren):
In oorlog in liefde is alles fair, zeggen ze altijd. Maar dat is niet helemaal waar. In oorlogen mag je bedreigen, de boel voor de gek houden, de vijand in een val lokken. Maar je moet altijd volgens het oorlogsrecht vechten. Dit houdt in dat je soldaten herkenbaar moeten zijn, en hun transport ook; het moet duidelijk zijn dat het om militairen en/of militaire voertuigen gaat.
Bij deze actie is dat dus niet het geval. De aanval werd namelijk vrijwel zeker uitgevoerd door de truck. Dat is niet een legitieme manier van strijden in een oorlog, maar een terroristische aanslag. Toen de Irakezen dat tegen de Amerikanen deden die hun land aan puin hadden geschoten veroordeelden alle Westerse leiders dat steeds weer. Sterker nog, het was voor hen reden om de oorlog in Irak nog een beetje extra aan te wakkeren.
Maar nu staat Guy Verhofstadt, één van de 'liberale' leiders in het Europees parlement, daadwerkelijk te juichen. Hij noemt de aanslag een "Oekraïens verjaardagscadeau voor Poetin."
Dit is wanstaltig. Je zag dat bij de explosie gewone burgers ook opgeblazen werden. Dat is één. Ten tweede wordt deze brug (ook) voor burgerdoeleinden gebruikt. De brug opblazen levert mogelijk serieuze problemen op voor de inwoners van de Krim. Maar ten derde - en het allerbelangrijkste - is dat de brug niet werd opgeblazen door middel van een legitieme militaire actie, maar door een terreuraanslag.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Wat hier gebeurd is, is in strijd met alle oorlogsrecht. Zelfs mensen die Oekraïne een warm hart toedragen mógen dit niet goedkeuren, al was het maar omdat als Oekraïne dit soort tactieken gaat gebruiken, dat Rusland dan alle recht heeft hetzelfde te doen. Dat moet je echt niet willen; je krijgt dan een extreem vieze oorlog, waarin ook het gebruik van massavernietingswapens niet meer uitgesloten kan worden. Immers, als de ene kant terrorisme gebruikt, waarom mag de andere dan geen "tactical nuclear weapons" gebruiken?
Zelfs de Verenigde Naties hebben deze terroristische aanslag nu veroordeeld. Zij noemen het "een oorlogsmisdaad." Natuurlijk klopt dat. Maar het houdt ook in dat Oekraïense leiders die hiervoor verantwoordelijk zijn na de oorlog strafrechtelijk vervolgd kunnen en moeten worden. Want oorlogsmisdaden moet je bestraffen. Punt.
Er zijn nu al wat Oekraïeners die zeggen dat het geen truckbom was, nee, het was een bom in een boot. Of ze gebruikten een boot. Maar dat is onzin. De onderkant van de brug is niet beschadigd. Het is volstrekt helder dat de explosie van bovenaf kwam... en dat het gewoon de truck in kwestie is geweest. 
Maar dat Oekraïeners het nou een beetje proberen te spinnen is niet eens zo gek. Want hoewel ze het een geweldige actie van zichzelf vinden begrijpen zelfs zij dat het opblazen van een brug door middel van een terreuraanval internationaal misschien toch wat te ver gaat - te ver voor gewone mensen, hoewel niet voor die knettergekke Guy Verhofstadt.
Overigens heeft Rusland steeds gezegd dat als Oekraïne De Krim direct aanvalt of deze brug, dat de rapen dan gaar zouden zijn. Moskou zou zich al deze tijd hebben ingehouden. Maar dan, oh dan zouden ze losgaan. Russische twitteraars stellen daarom dat het nu aan Poetin is om te bewijzen dat hij deze dreigementen meende of dat het allemaal toneel was. Voor de Oekraïense bevolking hoop je toch echt het laatste. Want als de Russen hun buitengewoon moderne kernwapens inzetten - tactical nuclear weapons, zoals die heten - dan heeft Oekraïne echt een probleem; en de hele wereld ook.
Update
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten