BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie daagt Hongarije weer voor het Europese Hof van Justitie. Dit keer om een regeringsdecreet van de Hongaren, waarin is vastgelegd dat opgepakte mensensmokkelaars niet meer gevangengezet worden, maar het land binnen 72 uur moeten verlaten. Dit decreet ondermijnt de doelstelling van de Europese Unie om migrantensmokkel effectief aan te pakken, vindt de Commissie.
Ook de afschrikkende werking voor mensensmokkelaars valt hierdoor weg, als zij niet meer de cel in hoeven, zegt de Europese Commissie.
Hongarije nam het decreet in april 2023 aan. Sindsdien worden mensen die zijn veroordeeld voor migrantensmokkel uit de gevangenis ontslagen, ook als ze maar een klein deel van hun straf hebben uitgezeten. Binnen drie dagen moeten ze het land uit en in hun thuisland 're-integratiedetentie' uitzitten. De uitvoering daarvan is niet gegarandeerd.
Kosten grensbewaking
Hongarije heeft de maatregel ingevoerd omdat Brussel niet bijdraagt aan de kosten van grensbewaking, maar Hongarije straft als gevangenissen vol zitten, betoogden Hongaarse ministers eerder. Het land liet onder meer in april 2023 ruim 1400 mensensmokkelaars met buitenlandse nationaliteit vrij, om plaats te maken in de gevangenis.
Dit leidde tot grote irritatie bij de Europese Commissie en buurland Oostenrijk. Herhaaldelijke verzoeken van de Europese Commissie aan Hongarije om de maatregel in te trekken, zijn door Hongarije niet opgevolgd.