military g6435008d1 1920

Franse demonstraties ontsporen door gewelddadige radicaal-linkse betogers: Agenten gewond en winkels geplunderd

Buitenlandmei 02 2023, 15:00
Frankrijk werd gisteren opgeschrikt door gewelddadige rellen tijdens de Dag van de Arbeid-demonstraties. Op verschillende plaatsen escaleerde het enorm waarbij een politieagent en een betoger zwaargewond raakten. In Parijs werd de politie met stenen, molotovcocktails en ander straatmeubilair bekogeld door honderden antikapitalistische betogers, die vooruitliepen op de vakbondsmars. Winkels werden geplunderd en vuilnisbakken in brand gestoken. Premier Borne veroordeelde de "onacceptabele gewelddadige taferelen" op Twitter.
Het totale aantal demonstranten was onderwerp van discussie, waarbij het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak van 782.000 betogers in heel Frankrijk, waarvan 112.000 in Parijs. Vakbond CGT claimde echter dat er 2,3 miljoen demonstranten waren in totaal, waarvan 550.000 in de hoofdstad. Het protest was gericht tegen de pensioenhervormingen van president Macron, die de pensioenleeftijd wil verhogen van 62 naar 64 jaar. De vakbonden riepen de bevolking op om massaal de straat op te gaan.
Op meer dan 300 plaatsen in Frankrijk werd gedemonstreerd, maar het waren vooral de radicaal-linkse betogers, het zogeheten Black Bloc, die voor problemen zorgden. In Toulouse vielen zij een politieauto aan en bekogelden agenten met stenen. In Nantes raakte een betoger zwaargewond aan zijn hand door een politiegranaat. In Lyon werden auto's in brand gestoken en winkels geplunderd. Het was al de dertiende keer sinds januari dat de gezamenlijke vakbonden een landelijke protestdag organiseerden tegen de verhoging van de pensioenleeftijd.
Sommige vakbonden twijfelen echter of het nog zinvol is om door te gaan met de acties, aangezien de kans op het terugdraaien van de hervormingen zeer klein is. Morgenochtend komen de bonden bij elkaar om het vervolg van de protesten te bespreken. De rellen en het geweld tijdens de demonstraties hebben in ieder geval laten zien dat de onrust en onvrede over de pensioenhervormingen nog steeds hoog zijn in Frankrijk.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten