shutterstock 113948110

Brussel geeft 'toestemming' voor uitkoop boeren vanwege stikstofverhaal

Politiekmei 02 2023, 14:00
De Europese Unie heeft de Nederlandse regering toestemming gegeven om boeren 'uit te kopen.' Volgens de regering en de EU gaat het om een "woest aantrekkelijke" regeling - een regeling waarmee de regering ervoor wil zorgen dat Nederland een flink aantal boeren verliest.
Het uitkopen van boeren is één van de belangrijkste speerpunten van het kabinet Rutte-Kaag. Dit omdat boeren verantwoordelijk worden gehouden voor een hoge uitstoot van stikstof waardoor de natuur "beschadigd" zou worden. Interessant genoeg heeft de natuur natuurlijk juist stikstof nódig om te kunnen leven. Denk aan bomen voor wie stikstof onze zuurstof is.
Maar om boeren uit te kunnen kopen voor een bedrag dat hoger is dan de eigenlijke waarde van de boerderijen om wie het gaat moet Brussel eerst toestemming geven. Er werd verwacht dat dit waarschijnlijk wel zou komen. Dat blijkt nu te kloppen. De signalen zijn op groen gezet. Hoewel later dan gepland: het kabinet wilde in april al beginnen met een loket waar boeren zich kunnen melden als ze op het aanbod in willen gaan van de staat. Die deadline werd niet gehaald.
Maar deze maand kan het dus wél beginnen. Volgens RTL Nieuws ontvangt de regering vandaag nog de toestemming. Daardoor kan het loket in kwestie nog voor het einde van déze maand geopend worden.
Het aanbod van de regering is gericht op zo'n 3.000 zogenaamde 'piekbelasters.' Tot voor kort werden die mensen 'topboeren' genoemd, maar tegenwoordig worden ze door de politiek eerst en vooral gezien als een probleem.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Zij krijgen van de staat een flink bedrag om te innoveren, op een andere plek verder te boeren (tot ze er daar natuurlijk ook aan moeten geloven), of om te stoppen. Dat laatste is qua eenmalig inkomen natuurlijk het 'voordeligst.' Het probleem is alleen dat mensen die hun hele leven geboerd hebben dan opeens niets meer te doen hebben. Ja, ze krijgen een flinke som geld. Maar welk werk kunnen ze dan nog doen? Het gaat immers in de meeste gevallen om boeren die opgegroeid zijn op de boerderij en geen enkel ander vak geleerd hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten