de dagelijkse standaard dh 00947

Autoriteit Persoonsgegevens roept Hoekstra (CDA) op het matje over discriminatie door algoritmen bij visumaanvragen

Binnenlandmei 02 2023, 16:00
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken opgeroepen om in persoon te verschijnen en het gebruik van algoritmen die discriminatie in de hand kunnen werken bij de beoordeling van visumaanvragen te verdedigen. Dit meldt NRC op basis van onderzoek door de krant en journalistieke organisatie Lighthouse Reports. Het onderzoek gaat over de digitalisering van de verstrekking van Schengenvisa, die voor 90 dagen verplicht zijn voor inwoners van buiten de Europese Unie die naar Nederland willen.
Het algoritme, genaamd 'Informatie Ondersteund Beslissen', adviseert Haagse ambtenaren of zij een aanvraag "kort" of "intensief" moeten bestuderen op basis van onder meer nationaliteit, geslacht, leeftijd van de aanvrager en de plaats waar de aanvraag wordt gedaan. Aanvragen die snel moeten worden bekeken, worden veel vaker toegekend dan aanvragen die intensief moeten worden bekeken, waardoor de kans op discriminatie groot is.
De 'functionaris gegevensbescherming' van Buitenlandse Zaken adviseerde vorig jaar al om te stoppen met het "profileren van visumaanvragers". De AP heeft daarom verzocht om extra informatie "over de noodzakelijkheid en proportionaliteit van de gegevenswerking" bij visumprocedures. Het ministerie verwacht "overleg op ambtelijk niveau". Het gebruik van algoritmen in overheidsbeslissingen ligt steeds vaker onder vuur vanwege de risico's op discriminatie en ongelijkheid. De oproep van de AP aan Buitenlandse Zaken laat zien dat er nog veel werk aan de winkel is om de digitale besluitvorming op een eerlijke en transparante manier te laten verlopen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is al eerder op de vingers getikt. Zo kreeg het ministerie vorig jaar nog een flinke boete opgelegd vanwege ernstige overtredingen op het gebied van de beveiliging van persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens had vastgesteld dat het Nationaal Visum Informatie Systeem niet voldeed aan de beveiligingseisen, waardoor onbevoegden theoretisch toegang kunnen krijgen tot dossiers met gevoelige informatie en deze zelfs kunnen aanpassen.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten