dh 10144 hugo de jonge

Minister de Jonge (CDA): Nederlandse huizen moeten vanaf 2026 CV-ketel op gas verplicht omruilen voor een Warmtepomp

Politiekmei 02 2023, 17:00
Minister De Jonge wil dat Nederland van het gas af gaat en de warmtepomp is hierbij volgens hem een belangrijk onderdeel. Vanaf 2026 moeten alle Nederlandse huizen hun CV-ketel op gas omruilen voor een warmtepomp. Dit staat in een brief die De Jonge aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De plannen zijn onderdeel van de Nederlandse energietransitie waarbij de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen wordt gestimuleerd.
Branchevereniging Techniek Nederland laat via BNR weten blij te zijn met de plannen van De Jonge. Voorzitter Doekle Terpstra zegt dat de brief duidelijkheid schept over de plannen voor 2026. Techniek Nederland is bezig met het opleiden van installateurs voor de overgang naar de warmtepomp. Terpstra denkt dat veel huiseigenaren al eerder de overstap zullen maken naar de warmtepomp, hij ziet nu al dat veel mensen willen verduurzamen en de verkoop van warmtepompen is dit jaar al flink gestegen.
Vanaf 2026 moet iedereen die zijn CV-ketel vervangt een warmtepomp aanschaffen. Dit geldt voor rijtjeswoningen, twee-onder-één kap woningen en vrijstaande woningen. Het gaat om miljoenen huizen die verduurzaamd moeten worden. De overgang naar de warmtepomp zal stapsgewijs verlopen al zullen niet alle huizen op 1 januari 2026 al verduurzaamd zijn.
Hugo de Jonge heeft aangegeven dat er in appartementen over het algemeen geen ruimte is om een warmtepomp te installeren en dat deze vaak geluidsoverlast veroorzaken. Bij monumenten is het vergunning technisch weer lastig om er een warmtepomp in te plaatsen. Woningeigenaren die weten dat ze binnen tien jaar op een warmtenet worden aangesloten, mogen een cv-ketel blijven gebruiken omdat ze anders in korte tijd twee keer fors moeten investeren in de verduurzaming van hun woning.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten