7174939623 559c6d7bb3 c

Overheid schendt privacy burgers: Autoriteit Persoonsgegevens eist actie tegen grootschalige verzameling passagiersgegevens

Politiekfeb 21 2023, 15:00
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangekondigd dat de overheid per direct moet stoppen met het grootschalig verzamelen van passagiersgegevens. Het gaat hierbij om de Passenger Name Records (PNR), waarin de reisdetails van passagiers worden opgeslagen. De toezichthouder heeft aangegeven dat er veel meer data worden verzameld dan noodzakelijk, wat niet is toegestaan.
Het opslaan van de gegevens in de database is bedoeld voor het opsporen en voorkomen van terrorisme en zware criminaliteit. De Autoriteit Persoonsgegevens is echter van mening dat de huidige verwerking van de PNR-gegevens het doel voorbij schiet. Er wordt namelijk "stelselmatig een grote hoeveelheid persoonsgegevens verzameld van zeer veel mensen die niet bij de groep horen waarvoor de database eigenlijk is bedoeld".
Bovendien worden de gegevens te lang bewaard. Een recente uitspraak van het Hof van Justitie voor de Europese Unie heeft namelijk bepaald dat gegevens van personen die niet betrokken zijn bij criminaliteit of terrorisme, niet langer dan vijf jaar mogen worden bewaard.
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid twee weken de tijd gegeven om te laten weten welke maatregelen er genomen worden. Als er geen passende maatregelen worden genomen, dreigt de toezichthouder met een verwerkingsverbod. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft aangegeven de aanbevelingen van de toezichthouder te gaan bestuderen. Het is van groot belang dat de overheid zich aan de wetgeving houdt en de privacy van burgers beschermt.
De onvrede in het land en het wantrouwen richting de overheid wordt met dit soort praktijken alleen maar groter. De overheid komt over als een onbetrouwbare overheid en het ene na het andere schandaal doet zich de kop op steken. 15 maart kan er een eerste stap worden gezet om de huidige regering en hun plannen te dwarsbomen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten