screen shot 2023 02 20 at 153612

Overlijdensrisicoverzekering: ook als huurder is slim

Economiefeb 21 2023, 15:30
Wanneer je een paar jaar geleden een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsloot, was je verplicht om hier een overlijdensrisicoverzekering (ORV) bij af te sluiten. Tegenwoordig is dit niet langer het geval. Toch zijn er nog genoeg mensen die deze verzekering gelijktijdig met hun hypotheek afsluiten. Huur je een woning? Dan denk je misschien dat een overlijdensrisicoverzekering overbodig is. Toch is het ook als huurder slim om een ORV af te sluiten. In deze tekst vertellen wij je waarom.
Kan de huur betaald worden met één inkomen?
Als jij en je partner allebei nog relatief jong zijn, houd je er waarschijnlijk geen rekening mee dat één van jullie plotseling kan overlijden. Dit is inderdaad niet iets waar mensen graag aan denken, maar het kan wel degelijk gebeuren. Wanneer jouw partner plotseling overlijdt, moet jij ineens in je eentje de huur ophoesten. Sommige mensen kunnen de kosten in hun eentje dragen, maar dit is lang niet altijd het geval. Zoek daarom uit hoe het in jullie situatie zit wanneer één van beiden overlijdt. Lukt het niet om de huur te blijven betalen als één van de twee inkomens wegvalt? Dan is het handig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Wanneer één van jullie binnen de looptijd van deze verzekering overlijdt, keert de verzekeraar eenmalig een bedrag uit. Een nabestaande kan dit geld gebruiken om de huur te betalen. Hierdoor is het vaak niet nodig om te verhuizen. Jouw partner heeft dan alle tijd om zijn/haar leven weer op de rit te krijgen, zonder dat hij/zij zich druk hoeft te maken over woonruimte.
Wat kost een ORV voor huurders?
Het is je vast wel bekend dat je premie betaalt wanneer je een verzekering afsluit. Voor een ORV is dit niet anders. Een verzekeraar brengt namelijk maandelijks een bedrag in rekening wanneer je als huurder een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Ondanks dat een verzekeraar een hoog bedrag uitkeert als iemand met een ORV tijdens de looptijd overlijdt, betaal je er geen bijzonder hoge premie voor. Bij veel verzekeraars kun je als huurder al een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor een paar euro per maand. Je bespaart een paar tientjes per jaar als je deze verzekering niet afsluit, maar deze besparing weegt niet op tegen de kosten die je maakt als jouw partner overlijdt maar geen overlijdensrisicoverzekering heeft.
Zo sluit je een overlijdensrisicoverzekering af
Als je niet bekend bent met een overlijdensrisicoverzekering, denk je misschien dat deze verzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde is. Dit is alleen niet het geval. Voordat je een ORV af kunt sluiten, moet je namelijk de nodige keuzes maken. Zo bepaal je bijvoorbeeld wie je verzekert. Dit moet altijd een persoon tussen de 15 en 67 jaar zijn. Daarnaast kies je zelf het verzekerde bedrag en de looptijd van een overlijdensrisicoverzekering. Je bepaalt bovendien of het verzekerde bedrag tijdens de looptijd gelijk blijft of daalt. De keuzes die je maakt hebben invloed op de premie. Als je weet hoe jouw ORV eruit moet zien, kun je vaak online een aanvraag indienen. Je hebt overigens wel een gezondheidsverklaring voor een overlijdensrisicoverzekering nodig. Stel je hier niet te veel bij voor, want vaak hoef je alleen maar een aantal vragen te beantwoorden over jouw gezondheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten