thassos island greece 2022 02 01 23 44 03 utc

Griekse inwoners krijgen vanaf volgendjaar 10% van hun boodschappen vergoed door de overheid

Buitenlanddec 18 2022, 14:30
Vanaf volgend jaar februari gaat de Griekse overheid 10 procent van de boodschappen betalen. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft gisteren een subsidie aangekondigd.
Het bedrag moet burgers in Griekenland gaan ondersteunen in tijden van hoge inflatie. De vrijgekomen subsidie zal gebruikt kunnen worden voor het kopen van levensmiddelen. Alle aankopen die gedaan worden bij een supermarkt worden dus voor 10 procent vergoed door de overheid. Ook aankopen bij de bakker, slager of de visboer zal met 10 procent worden vergoed.
Het zou in totaal gaan om 650 miljoen euro die vrijgemaakt wordt. Zo kan een eenpersoonshuishouden aanspraken maken op 220 euro per maand. Hier komt nog eens 100 euro bovenop voor ieder extra gezinslid. Grotere families kunnen maximaal 1000 euro per maand ontvangen. “We proberen zoveel mogelijk huishoudens te helpen” aldus de Griekse premier.
Bijzonder dat een land in Zuid Europa, waar wij, ook als Nederland, aardig in hebben geïnvesteerd nu geld over de balk smijt en mee gaat betalen aan de boodschappen van de Griekse inwoners. Tevens staat Griekenland ook nog steeds onder verscherpte toezicht en is Griekenland een land waarbij de pensioenleeftijd vele male lager is als bij ons in Nederland. Met andere woorden, die Grieken hebben het weer goed voor elkaar en wij zijn als Nederland zijnde weer eens de joker die mag meebetalen aan al deze gekkigheid.
Sinds 2018 is het leningsprogramma van het Europees Stabiliteit Mechanisme (ESM) afgelopen en in 2020 zijn de Grieken begonnen met terugbetalen. Waaronder dus ook de lening die Nederland heeft verstrekt aan Griekenland moet nog steeds worden terugbetaald. Nederland heeft nog zo’n 3,2 miljard euro tegoed van de Grieken. Maar de vraag is hoe snel dat allemaal terug betaald gaat worden als we zien dat Griekenland nu ook weer met geld smijt. De grieken hebben volgens de rijksoverheid nog tot 2066 om alles af te betalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten