14002629 96bb3ce478 c

Meerdere VN-medewerkers gedood bij geweld in Sudan: KLM schrapt vluchten, ambassade roept Nederlanders op zich te melden

Buitenlandapr 16 2023, 11:00
Drie medewerkers van het VN-Wereldvoedselprogramma zijn omgekomen en twee anderen raakten zwaargewond bij geweld tussen het leger van Sudan en de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF). Het incident vond plaats bij een militaire basis in Kabkabiya, in het westen van het Afrikaanse land. Leden van de RSF zouden ook voertuigen van de VN hebben geplunderd. De VN en de Europese Unie hebben geprobeerd om het geweld door bemiddeling te voorkomen, maar zonder succes.
Er zijn in totaal zeker 56 mensen omgekomen en bijna 600 mensen gewond geraakt. De Nederlandse ambassade in Sudan heeft actief contact met ongeveer vijftig Nederlanders in het land, maar het is niet precies duidelijk hoeveel Nederlanders er momenteel in Sudan verblijven. De ambassade roept Nederlanders op om zich te registreren bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken, op die manier heeft de ambassade een goed mogelijk beeld van wie er in het land is en waar ze zijn, zodat ze kunnen helpen als er problemen zijn.
Op de luchthaven van Khartoem is gisterenochtend een passagiersvliegtuig beschoten van de nationale luchtvaartmaatschappij van Saudi-Arabië. KLM heeft besloten om niet meer door het luchtruim van Sudan te vliegen. KLM vliegt niet naar Khartoem, maar vliegt normaliter wel over Sudan naar landen als Kenia en Tanzania. De Nederlandse ambassadeur stond op het punt om naar Sudan te vliegen toen ze op de hoogte werd gebracht van het geweld. De ambassademedewerkers zijn in veiligheid, maar mensen zijn wel bang. "Ook mensen met kinderen."
De spanningen in Sudan lopen al een hele tijd op. Het is aan te raden dat Nederlandse reizigers zich registreren bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken, zodat de Nederlandse overheid een goed beeld heeft van wie er in Sudan is en waar ze zijn.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten