shutterstock 1629634864

Mislukte aanslag op Poetin: Oekraïense drone faalt tijdens geheime missie

Buitenlandapr 27 2023, 9:00
De geheime dienst van Oekraïne heeft getracht de Russische leider Vladimir Poetin te elimineren met behulp van een op afstand bestuurd vliegtuigje. Hoewel deze aanslagpoging niet succesvol was, wordt er door Russische autoriteiten geen ruchtbaarheid aan gegeven, zo stelt de Duitse krant Bild na eigen speurwerk.
Het ingezette toestel betrof een hoogtechnologische Oekraïense drone met middellange reikwijdte, die afstanden tot 800 kilometer kan overbruggen. Het mikpunt was een recent opgericht industriegebied nabij Moskou, op een afstand van 500 kilometer van Oekraïne, waar Poetin verondersteld werd aanwezig te zijn. De drone werd zondagnamiddag gelanceerd maar crashte uiteindelijk.
Bild baseert zich onder andere op informatie afkomstig van de Oekraïense activist Yuriy Romanenko, die naar verluidt nauwe relaties onderhoudt met de spionagediensten in Kyiv: "Vorige week vernamen onze inlichtingenagenten over Poetins trip naar het industriepark in Roednevo. In reactie hierop werd onze zelfopofferingsdrone de lucht in gestuurd, die onopgemerkt langs de luchtverdediging van de Russische Federatie vloog en in de nabijheid van het industriepark neerstortte."
Meerdere Russische nieuwsbronnen berichtten over een drone-ongeval ten oosten van Moskou, circa 20 kilometer van Roednevo. Uit beeldmateriaal zou blijken dat er 17 kilo explosieven aan boord van het toestel waren. Het zou springstof betreffen van een soort die tevens wordt ingezet door de strijdkrachten van de Verenigde Staten en Canada.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Desalniettemin menen talrijke deskundigen dat het uitschakelen van Poetin geen eindoplossing zou bieden voor het conflict in Oekraïne. Dit komt doordat de personen in zijn nabije kring vaak extremere opvattingen hebben dan hijzelf. Zo heeft Dmitry Medvedev al meerdere malen dreigende uitspraken gedaan over een eventuele nucleaire confrontatie met het Westen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten