screen shot 2023 04 25 at 155656

De voor- en nadelen van relatiegeschenken

Economieapr 27 2023, 7:00
Relatiegeschenken zijn cadeaus die bedrijven geven aan hun klanten, leveranciers en medewerkers als blijk van waardering en om de banden te versterken. Het geven van relatiegeschenken kan voordelen hebben, maar er zijn ook nadelen waar bedrijven rekening mee moeten houden.
De voordelen van relatiegeschenken
·       Versterken van relatie: een van de belangrijkste voordelen van relatiegeschenken is het versterken van de relatie tussen het bedrijf en de ontvanger. Door het geven van een cadeau laat het bedrijf zien dat het de ontvanger waardeert en dat het bereid is om in de relatie te investeren.
·       Vergroten van naamsbekendheid: relatiegeschenken kunnen ook bijdragen aan het vergroten van de merkbekendheid van het bedrijf. Door het cadeau te voorzien van het bedrijfslogo of andere branding, wordt het cadeau een manier om het merk te promoten en onder de aandacht te brengen. Kies bijvoorbeeld voor waterflessen met naam of aanstekers met logo.
·       Stimuleren loyaliteit: Door het geven van relatiegeschenken kunnen bedrijven de loyaliteit van klanten, leveranciers en medewerkers stimuleren. Door te laten zien dat het bedrijf waarde hecht aan de relatie, kunnen ontvangers zich meer verbonden voelen met het bedrijf en minder snel geneigd zijn om over te stappen naar een concurrent.
·       Waardering tonen: relatiegeschenken zijn een manier om waardering te tonen. Door het geven van een cadeau laat het bedrijf zien dat het de ontvanger waardeert en dat het bereid is om in de relatie te investeren. Dit kan leiden tot een positiever beeld van het bedrijf bij de ontvanger.
De nadelen van relatiegeschenken
·       Kosten: een van de nadelen van relatiegeschenken is dat ze kosten met zich meebrengen. Het kan lastig zijn om te bepalen hoeveel budget er beschikbaar moet zijn voor relatiegeschenken, en er kan druk ontstaan om steeds duurdere cadeaus te geven.
·       Perceptie van omkoping: sommige ontvangers kunnen het geven van relatiegeschenken zien als een vorm van omkoping. Dit kan leiden tot een negatieve perceptie van het bedrijf en kan de relatie juist schaden in plaats van versterken.
·       Overmatig gebruik: het overmatig gebruik van relatiegeschenken kan er toe leiden dat het cadeau zijn waarde verliest en de ontvanger er minder waarde aan hecht. Het is daarom belangrijk om het geven van relatiegeschenken zorgvuldig te doseren en alleen te geven op momenten waarop het echt van toegevoegde waarde is.
·       Geen garantie voor succes: het geven van relatiegeschenken is geen garantie voor succes. Het kan zijn dat de ontvanger het cadeau niet waardeert of dat de relatie er niet door wordt versterkt. Het is daarom belangrijk om het geven van relatiegeschenken te zien als een onderdeel van een breder relatiebeheerplan en niet als een garantie.
Wel of geen relatiegeschenken geven?
Relatiegeschenken zijn zeker de moeite waard, maar wel onder de juiste omstandigheden. Doseer hoe vaak je geschenken geeft en stem je geschenk perfect af op je doelgroep. Kies een geschenk waarvan je weet dat het in de smaak valt en waar de ontvangers echt iets meer kunnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten