20151030 syrians and iraq refugees arrive at skala sykamias lesvos greece 2

Uitspraak Raad van State: Asielzoekers moeten in Nederland blijven vanwege opvangtekort in Italië

Immigratieapr 26 2023, 19:00
Asielzoekers mogen niet meer worden teruggestuurd naar Italië vanwege een gebrek aan opvangfaciliteiten, zo heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS) besloten. Deze uitspraak betekent een forse tegenslag voor het Nederlandse kabinet. Staatssecretaris Van der Burg heeft aangegeven dat het om een paar duizend mensen gaat die nu niet teruggestuurd kunnen worden.
Terugsturen naar Italië is dus niet mogelijk en zou in strijd zijn met de mensenrechten. Dit betekent dat Nederland nu zelf asielaanvragen zal moeten behandelen die Italië op grond van de Europese Dublinverordening eigenlijk zou moeten behandelen. Deze uitspraak is een nieuwe tegenslag voor het Nederlandse kabinet, omdat het land al kampt met een enorm tekort aan opvangplaatsen. Premier Rutte heeft onlangs nog aangegeven dat het zelfs zo kan zijn dat asielzoekers in het gras bij Ter Apel moeten slapen. Nederland maakt momenteel al gebruik van (crisis)noodopvang.
De uitspraak betekent ook dat Nederland wordt opgezadeld met meer migranten, terwijl de instroom al erg hoog is. Vooral vanuit Noord-Afrika wagen veel migranten de oversteek naar Italië. Sommige migranten reizen door naar andere landen in Europa. Eerder konden zij op basis van de Dublinverordening worden teruggestuurd, omdat het eerste Europese land waar een migrant aankomt verantwoordelijk is voor de procedure.
Staatssecretaris Van der Burg heeft aangegeven dat hij het met zijn Italiaanse collega heeft besproken en vindt dat landen zich aan de afspraken moeten houden. Hij is echter overruled door de Raad van State en kan op dit moment niemand terugsturen. Deze uitspraak van de Raad van State heeft grote gevolgen voor het Nederlandse asielbeleid en zal naar verwachting nog veel discussie opleveren. De vraag is hoe Nederland in de toekomst om zal gaan met het opvangen van de grote stroom asielzoekers die het land binnenkomt.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten