shutterstock 2239585827

Minister Rob Jetten (D66) legt rekening klimaatpakket neer bij bedrijfsleven en automobilisten

Politiekapr 26 2023, 18:00
Het klimaatpakket van minister Rob Jetten (D66) heeft voor heel wat opschudding gezorgd. Volgens De Telegraaf gaat met name het bedrijfsleven de pijn voelen, maar ook de automobilist zal enkele centen per liter extra moeten gaan betalen door een verplichte bijmenging van bio-brandstof. Daarnaast zullen bedrijven geconfronteerd worden met een hogere energierekening en een verhoging van de CO2-heffing.
Het kabinet wil de extra opbrengsten van deze maatregelen gebruiken om de belasting op gas voor huishoudens te verlagen. Dit lijkt een sympathiek gebaar, maar het is nog maar de vraag of het de beoogde effecten zal hebben. Het verlagen van de gasbelasting zal het gebruik van gas niet ontmoedigen en zal ook niet bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot.
De maatregelen van het klimaatpakket zullen vooral gevolgen hebben voor het bedrijfsleven, dat al jarenlang te maken heeft met strenge klimaat- en milieuregels. De verhoging van de energiebelasting zal de bedrijfskosten verder opdrijven, waardoor het voor veel bedrijven nog moeilijker wordt om te concurreren op de internationale markt. Daarnaast zullen bedrijven geconfronteerd worden met strengere regels voor het terugbrengen van de CO2-uitstoot en met beprijzing van afvalverbranding. Dit zal waarschijnlijk leiden tot hogere kosten voor bedrijven en tot een verdere verslechtering van het investeringsklimaat in Nederland.
Het kabinet heeft aangekondigd meer maatwerkafspraken te willen maken met de industrie over het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Bedrijven hebben behoefte aan duidelijkheid en stabiliteit om te kunnen investeren in groene technologieën en dit pakket lijkt hier niet aan te voldoen.
Ook het omstreden STAP-budget gaat op de schop. Het STAP-budget is bedoeld om cursussen te volgen waarmee mensen hun positie op de arbeidsmarkt kunnen verbeteren. Inmiddels wordt er veel misbruik gemaakt van de regelen aangezien er ook zinloze cursussen tussen zitten zoals bijvoorbeeld een Hypnose-opleiding.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten