black lives matter and black pete demonstration leeuwarden netherlands

KOZP-activist Mitchell Esajas benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Binnenlandapr 26 2023, 17:00
Mitchell Esajas, een van de voormannen van de protestbeweging Kick Out Zwarte Piet, is vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema reikte de koninklijke onderscheiding uit tijdens een bijeenkomst in het Concertgebouw in de hoofdstad. Esajas kreeg het lintje vanwege zijn verdiensten op het gebied van diversiteit en inclusie en zijn inzet in de strijd tegen discriminatie en racisme.
Mitchell Esajas is een van de initiatiefnemers en leiders van The Black Archives, een centrum dat de geschiedenis van zwarte Nederlanders verzamelt. Het centrum is gevestigd in Amsterdam en heeft als doel om de verhalen en ervaringen van zwarte mensen in Nederland te bewaren en te delen. Door het verzamelen van historische documenten, archieven en persoonlijke verhalen, wil The Black Archives de geschiedenis van zwarte Nederlanders inzichtelijk maken.
Als voorman van de protestbeweging Kick Out Zwarte Piet zette hij zich in voor de afschaffing van Zwarte Piet, die volgens de beweging een racistisch stereotype is. Esajas en zijn medestanders organiseerden diverse protesten en acties, die soms leidden tot heftige confrontaties.
Femke Halsema zei in haar toespraak over de KOZP-voorman dat hij al sinds jonge leeftijd een strijd voert tegen racisme en uitsluiting, en “voor een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig wordt behandeld.” Aldus Halsema. Ook sprak de Amsterdamse Burgemeester haar waardering uit voor het werk van Esajas in verband met The Black Archives. “Mede dankzij u zijn The Black Archives een onmisbare partner voor iedereen die wil werken aan een samenleving waarin er geen onderscheid wordt gemaakt tussen mensen op basis van afkomst of huidskleur. Die de schijnwerpers wil zetten op de onschatbare bijdrage die de vele zwarte mensen in ons land hebben geleverd. U heeft onze stad verrijkt.”
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten