Observatorium en president Macron staan lijnrecht tegenover elkaar omtrent aanpak seksisme en seksueel geweld in de politiek

Observatorium en president Macron staan lijnrecht tegenover elkaar omtrent aanpak seksisme en seksueel geweld in de politiek

Vrouwelijke activisten verwijten Macron nalatigheid in zijn handelen nu er weer een Franse minister onder vuur ligt na een beschuldiging van verkrachting. Vrouwelijke activisten willen de deksel van de put lichten zodat seksisme en seksueel geweld in de Franse politiek aan het licht komt. Hun overtuiging is dat alleen de media president Macron in beweging kan brengen om hier serieus werk van te maken.

Minister van Solidariteit en Mensen met een handicap, Damien Abad, wordt door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. Abad ontkent alle de beschuldigingen, omdat hij vanwege zijn handicap niet in staat is om iemand te verkrachten. De minister lijdt aan arthrogryposis, een aandoening die de gewrichten aantast. Deze twee zaken speelde in 2010 en 2011. Een van de vrouwen had in 2017 een aanklacht ingediend maar deze werd geseponeerd. De andere zaak wordt voorlopig niet onderzocht omdat de klacht anoniem werd ingediend.

Een groep politiek actieve vrouwen wil dat president Macron MeToo gedrag en seksueel geweld in de politiek gaat aanpakken. Daarom hebben deze vrouwen het Observatorium voor seksistisch en seksueel geweld in de politiek opgericht. Het is voor deze vrouwen een doorn in het oog dat mannen die aangeklaagd of zelfs veroordeeld zijn voor huiselijk geweld, aanranding of verkrachting terecht kunnen komen op politieke posten. Dit moet afgelopen zijn. De media moet hier een belangrijke rol in spelen door aandacht te geven aan aanklachten en veroordelingen van (kandidaat-)politici. Trial by media moet deze kwestie vlot gaan trekken.

Het Observatorium verwijt Macron dat hij met dubbele petten op zit. Daarom niet handelt om deze zaken aan te pakken. Macron verdedigt zijn minister uit mannelijke solidariteit zegt het Observatorium terwijl de president uitgaat van de onschuldpresumptie. De komende tijd gaan veel politieke carrières gebroken worden door (on)terechte beschuldigingen. Er gaat dus politiek bloed vloeien in de Franse politieke arena.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties