Oeps! Nieuwe Argentijnse president Milei maakt meteen draai op klimaat: van 'hoax!' naar 'we blijven in de Klimaatakkoorden'

Buitenlanddec 11 2023, 14:00
Nou, dit is dan toch even een tegenvaller voor alle traditionalisten, conservatieven, populisten en libertariërs die dachten dat Javier Milei als president van Argentinië meteen de oorlog zou verklaren aan het Klimaatverhaal. Zijn nieuwe kabinet laat namelijk weten dat Argentinië zich niet terugtrekt uit de Klimaatakkoorden van Parijs.
En dat is wat gek. Milei is in het verleden namelijk altijd heel open en eerlijk geweest over zijn visie 'door mensen veroorzaakte klimaatveranderingen.' Hij noemt die theorie altijd een "hoax." Wat betekent: nep. Nepnieuws dus. Hij heeft er niets mee. Het is allemaal flauwekul, zegt hij steeds. Het is volstrekt belachelijk...
Daarom dachten we allemaal dat als hij eenmaal president van Argentinië werd, hij meteen zou breken met het klimaatbeleid van zijn voorgangers. Nou, dat blijkt toch wat anders te liggen. Reuters bericht namelijk dat meneertje koekepeertje tóch maar in de Klimaatakkoorden van Parijs blijft.
Dit is dus de man die voor de verkiezingen zei dat klimaatverandering een "hoax" is en een "socialistische leugen." Ja, zo hard en uitgesproken was hij. Het was allemaal onzinnig, hij had er niets mee, het was zelfs een marxistisch plot om de wereldeconomie fundamenteel te veranderen. Daarom was hij tegen al die Klimaatakkoorden. Onder zijn leiding zou Argentinië direct uit de Klimaatakkoorden van Parijs stappen.
Toch niet dus.
Betekent dit dan dat Milei een Grote Bedrieger is? Nee. Niet automatisch. Maar het betekent wel dat we er verstandig aan doen om hem heel goed in de gaten te houden. We zien immers heel vaak dat 'hervormers' verkiezingen winnen op basis van een revolutionair programma... waarna ze in een mum van tijd veranderen in de elites die ze altijd zeiden te haten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten