pvda groenlinks logo

PVV's verbluffende winst stelt Verenigd Links voor een raadsel in Nederland

Politiekdec 11 2023, 15:00
Na de verkiezingswinst van de PVV op 22 november, een duidelijke indicatie van de rechtse wind die door Nederland waait, staan GroenLinks en de PvdA voor een raadsel. Hun poging tot eenheid, belichaamd in de samenwerking onder de vlag van Frans Timmermans, heeft hen slechts 25 Kamerzetels opgeleverd. Een winst, zeker, maar in de schaduw van de opmars van de PVV. Het spreekt de conservatieve linkse stemmer duidelijk niet aan.
De partij-ideologen, Noortje Thijssen en Tim ‘S Jongers, lijken in een staat van verwarring. Ze preken in het NRC over een nieuw 'ideologisch mantelpakje' voor links, alsof een simpele verandering van outfit de antwoorden zal brengen die ze zo wanhopig zoeken. In de coulissen van hun kantoren in Den Haag, waar ze nauw samenwerkten aan een gezamenlijk verkiezingsprogramma, klinkt nu een roep om strijdbaarder te zijn. Strijdbaar dat is het echt antwoord waar de kiezer op zit te wachten. Allemaal loze kreten.
Tim ‘S Jongers beweert dat "links-progressieve denkers" meer moeten opkomen voor hun idealen. Maar de vraag die blijft hangen is: hoe relevant zijn deze idealen nog in een land dat steeds meer naar rechts neigt? De linkse partijen, ooit bastions van sociale zekerheid en emancipatie, lijken hun aansluiting met het huidige Nederland te verliezen. Zolang je het buitenland en klimaathysterie verkiest boven het Nederlands belang ga je als partij de weg naar boven niet meer inzetten.
Is er in het huidige politieke klimaat nog ruimte voor de visie van Timmermans, gesteund door Klaver en Rosenmöller? Of is het tijd dat GroenLinks en PvdA zich realiseren dat hun traditionele benaderingen en ideologieën niet meer resoneren met een groot deel van de Nederlandse bevolking? De PVV-winst is een teken aan de wand: Nederland verandert, en links lijkt achter te blijven.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Het is een cruciaal moment voor de linkse partijen. De keuze is simpel: evolueren of irrelevant worden. Terwijl GroenLinks en de PvdA hun wonden likken, moet de echte vraag zijn of ze bereid zijn om de handschoen op te nemen en echt te strijden voor wat ze geloven, of dat ze zich blijven wentelen in zelfmedelijden en verouderde idealen. Het antwoord voor herstel voor de sociaaldemocratie lijkt in Denemarken. Dit herstel gaat de PvdA pas inzetten als zij afscheid durven te nemen van Timmermans en GroenLinks.  
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten