screenshot 2023 10 28 at 202237

Relatie tussen Israël en Turkije staat op SCHERP: "Willen jullie een herhaling van de kruistochtoorlogen?"

Buitenlandokt 28 2023, 19:00
Het gaat bepaald niet goed met de relatie tussen Turkije en Israël. Waar die twee landen de laatste jaren steeds dichter bij elkaar kwamen is dat nu voorgoed over en voorbij. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaat los op Israël én het Westen, en Israël doet omgekeerd hetzelfde.
Vandaag werd er in Istanbul "De Grote Palestina Demonstratie" georganiseerd door de regerende partij. Dat is dus de AKP van president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan gaf ook een speech... een speech die duidelijk maakt dat de relatie tussen Israël en Turkije slechter dan ooit is.
En niet alleen de relatie tussen Israël en Turkije. Nee, het gaat ook om de relatie tussen Turkije en het hele Westen. Erdogan houdt het Westen namelijk verantwoordelijk voor de daden van Israël in Gaza.
"O het Westen, ik roep naar jullie. Willen jullie opnieuw een strijd tussen de Halve Maan en de Kruisvaarders beginnen? Turkije is niet dood, zij staat rechtop. Jullie moeten weten dat wij in het Midden-Oosten aanwezig zijn, zoals we dat waren in Libië en Karabach," aldus Erdogan.
Ook zei Erdogan dat het Westen verantwoordelijk is voor "de bloedbaden" in Gaza. "Israël is slechts een pion die opgeofferd wordt als ze dat willen. Israël kan het niet drie dagen overleven zonder steun van het Westen."
Voor de goede orde voegde hij daar aan toe dat het Westen de PKK én de Gülen-beweging óók steunt... en dat dit ook geldt voor Israël.
Op deze uitspraken van Erdogan werd woedend gereageerd door de Israëlische minister van Energie. "Erdogan laat zijn ware aard vandaag zien," schreef minister Israel Katz op X. "De man van de Moslimbroeders steunt Hamas-Daesh [daarmee bedoelt hij ISIS, red.] terrorisme. Zelfs de keffiyeh [de Palestijnse sjaal] kan de schande niet bedekken!"
De situatie in het Midden-Oosten kan zo steeds verder uit de hand lopen. Turkije is een NAVO-land... en dat land begint zich nu duidelijk af te zetten tegen de NAVO-bondgenoten (én Israël). Op een gegeven moment kan het niet verder meer. Dan moet één van de twee een stap terugdoen; of het Westen (en Israël), of Turkije.
Erdogan kennende zal hij het niet doen. In de islamitische wereld - zeker onder conservatieve moslims - is de steun voor Gaza immens. Ze vinden wat er gedaan wordt werkelijk een enorme misdaad tegen de menselijkheid - eentje die ze niet kúnnen laten gebeuren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten