5890291803 12826aa2b5 c

Spanningen tussen China en de VS lopen verder op na neerhalen verdachte weerballon, "een overduidelijke overreactie"

Buitenlandfeb 05 2023, 15:00
China heeft in een verklaring laten weten woest te zijn over het neerhalen van de zogenaamde spionageballon door de Amerikaanse Luchtmacht. In een verklaring laat China weten het recht te hebben om op een passende manier te reageren. Het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken vind het opblazen van de spionageballon “een overduidelijke overreactie”.
De ballon die de afgelopen dagen boven de VS vloog is zaterdag boven de Atlantische Oceaan door de Amerikaanse Luchtmacht neergehaald. China zegt dat het niets te maken heeft met spionage en dat het een ging om een afgedreven weerballon. Er was eerder deze week al toestemming gegeven door Joe Biden om de ballon uit de lucht te schieten maar er moest gewacht worden op een goed moment om de luchtballon veilig neer te halen. De ballon werd pas neergehaald toen hij terug boven zee vloog.
Volgens het Amerikaanse Ministerie van Defensie zou de ballon ingezet zijn door de Chinezen om strategische locaties te bespioneren. Dit was is voor de Amerikanen onacceptabel en heeft daar dan ook naar gehandeld.
De brokstukken van de neergeschoten spionageballon zijn terecht gekomen in de buurt van een badplaats in South Carolina en zullen de komende dagen onderzocht gaan worden door de Amerikaanse overheid. Ook in Colombia is een soortgelijke ballon waargenomen.
Volgens de Chinezen is er een hetze gaande vanuit westerse media en westerse politici. De grote ophef over volgens China een “afgedreven weerballon” zet de verhouding met de VS verder op scherp. Volgens China heeft het land zich altijd strikt gehouden aan de internationale wetten en de actie van Amerika is dan ook niet goed gevallen in Bejing. Volgens China heeft Amerika ook nooit contact gezocht om te informeren naar de weerballon.
De weerballon die is waargenomen in het luchtruim van Colombia vormt verder geen gevaar en het lijkt er op dat de ballon niet onderweg is naar de VS.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten