a visit to the white house

Verenigde Staten in paniek na IAEA-verslag: Iran verhoogt productie van verrijkt uranium

Buitenlanddec 27 2023, 15:00
In een recente verklaring heeft een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis de "zeer bezorgde" houding van de Verenigde Staten benadrukt met betrekking tot een rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) over de toenemende productie van verrijkt uranium door Iran. De zorg wordt versterkt door de voortdurende gevaarlijke en destabiliserende activiteiten van door Iran gesteunde groepen in de regio, waaronder recente dodelijke drone-aanvallen en aanvalspogingen in Irak en Syrië, evenals Houthi-aanvallen op commerciële schepen in de Rode Zee.
Mohammad Eslami, de Iraanse nucleaire chef, weerlegt echter in de Iraanse media de beweringen van het IAEA-rapport en benadrukt dat er geen sprake is van nieuwe ontwikkelingen. Hij stelt dat Iran dezelfde activiteiten uitvoert in overeenstemming met de geldende regels.
Volgens het IAEA heeft Iran sinds eind november ongeveer 9 kilogram uranium verrijkt tot circa 60 procent, wat aanzienlijk meer is dan vereist voor bijvoorbeeld het opwekken van elektriciteit, waarbij normaal gesproken slechts enkele procenten voldoende zijn, terwijl hoogverrijkt uranium kan dienen voor de productie van kernwapens, waarbij een verrijking van ongeveer 90 procent gebruikelijk is.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Het nucleaire programma van Iran heeft al geruime tijd wereldwijd onrust veroorzaakt. In 2015 sloot het land een akkoord met de VS, China, Rusland en de Europese Unie, waarin het beloofde zijn nucleaire activiteiten te beperken in ruil voor het opheffen van sancties. Het atoomakkoord werd beëindigd toen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump in 2018 zijn land terugtrok uit de overeenkomst omdat deze volgens hem ontoereikend was.
Iran wordt beschouwd als een potentieel gevaarlijk element in de regio, met een autoritair regime dat nauwlettend in de gaten moet worden gehouden, vooral gezien de aanwezigheid van kernwapens. De huidige Amerikaanse regering streeft naar nieuwe overeenkomsten met Iran met betrekking tot het nucleaire programma van de islamitische republiek. Tot op heden lijkt er echter geen uitzicht te zijn op een doorbraak in het lopende overleg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten